Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 11.06

8 let

Nagrade Sklada Staneta Severja za leto 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Severjevo nagrado za igralstvo letos za dosežke v poklicnih gledališčih prejmeta Saša Mihelčič in Peter Musevski.

Za dejavnost v ljubiteljskem gledališču nagrade prejmeta Tatjana Rebolj in Saša Klančnik, študentovsko pa Nina Ivanišin in Jure Henigman. Nagrade bodo slovesno podelili na slovesnosti na Loškem odru v Škofji Loki. Ob tej priložnosti bo Mestno gledališče ljubljansko izvedlo dramo Reci moji hčeri, da sem šla na potovanje Denise Chalem. Nagrade je podelila strokovna komisija Sklada Staneta Severja, ki ji je predsedoval režiser in dramatik Vinko Möderndorfer, v njej pa so bili še igralec in docent na AGRFT Branko Šturbej, dramaturginja Mojca Kreft, igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec ter dramaturg in režiser Alen Jelen. Saša Mihelčič, članica SNG Drama Ljubljana, Severjevo nagrado prejme za vlogo Pavle Zarnikove v Romantičnih dušah Ivana Cankarja, za vlogo Dekelce v igri Jagababa Daneta Zajca ter za vlogo Druge čuvarke v gledališki uprizoritvi Mornar Fernanda Pessoa in za Josphine v Okusu po medu Shelagha Delaneyja.

Musevski je nagrajen za vlogo Točaja, Richarda in Miklavža

Peter Musevski, član Prešernovega gledališča Kranj, je nagrajen za vlogo Točaja v Žabah Gregorja Strniše, Richarda v Podeželju Martina Crimpa in Miklavža v Akvariju Evalda Flisarja. Komisija je izpostavila njegov talent in prepričljivost za uprizarjanje karakterjev iz mesa in krvi pri upodabljanju najzahtevnejših dramskih likov.

Nagrado za dosežke v ljubiteljskem gledališču si delita Reboljeva in Klančnik ... Severjevo nagrado za dosežke v ljubiteljskem gledališču si delita člana Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Tatjana Rebolj prejme Severjevo nagrado za bogato življenjsko delo v slovenskem ljubiteljskem gledališču, Saša Klančnik, danes eden od stebrov Šentjakobskega gledališča, pa za vlogo dobrega vojaka Švejka v istoimenski odrski priredbi dela Jaroslava Haška.

... za študenta dramske igre pa Ivanišinova in Henigman Severjevo nagrado za študenta dramske igre si delita Nina Ivanišin, in sicer za vlogo Mathilde von Zahnd v študijski predstavi Fiziki Fridericha Dürrenmatta, in Jure Henigman za vloge v študijskih predstavah - Kralja Leara v istoimenski drami Williama Shakespeara ter Murilla, Misijonarja Rosa in Guhla v Fizikih.

Nagrade tradicionalno podeljujejo okoli 18. decembra Severjeve nagrade podeljuje Sklad Staneta Severja, ki nosi ime po legendarnem dramskem igralcu, in škofjeloška veja javnega sklada za kulturne dejavnosti. Podeljujejo jih za igralske dosežke na poklicnih odrih, za študenta dramske igre in za ljubiteljskega igralca. Tradicionalno jih podeljujejo okoli 18. decembra, ob dnevu, ko je leta 1970 umrl Stane Sever, eden največjih slovenskih dramskih umetnikov.

Ne spreglejte