Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
11.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 11.33

8 let, 3 mesece

Moda briše meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogovarjali smo se s Tomažem in Urško Draž, ki sta se udeležila prvega modnega dogodka Adria Fashion Week, kjer so združeni oblikovalci in modne hiše nekdanje Jugoslavije.

Pletenine Draž so si v Sloveniji s tkanjem pletenin ustvarile prepoznavno blagovno ime. Ustvarjalca znamke, sestra in brat, Urška in Tomaž Draž, že vrsto let uspešno razvijata inovativna modna oblačila, s posebno teksturo in načinom sestavljanja pletenin.

Pletenine Draž so si v Sloveniji s tkanjem pletenin ustvarile prepoznavno blagovno ime. Ustvarjalca znamke, sestra in brat, Urška in Tomaž Draž, že vrsto let uspešno razvijata inovativna modna oblačila, s posebno teksturo in načinom sestavljanja pletenin.

Tokrat se s svojimi unikatnimi izdelki pletenin predstavljata tudi na prvem modnem dogodku – turneji Adria Fashion Week, kjer so združeni oblikovalci in modne hiše nekdanje Jugoslavije.

To je prvi takšen modni dogodek. Kako je prišlo do sodelovanja?

Namen tega modnega dogodka je, da se združijo oblikovalci nekdanjih republik Jugoslavije in predstavijo svoje kolekcije. Organizator pa je iskal uveljavljenega modnega oblikovalca, ki ima za seboj že neko kilometrino. In vabilu sva se z veseljem odzvala.

Koliko oblikovalcev sodeluje v tem projektu?

V Beogradu, kjer je v okviru Adria Fashion Weeka potekala prva modna revija, se je predstavilo pet modnih oblikovalcev. Poleg naju so svoje kreacije predstavili tudi oblikovalci s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine, Črne gore in Srbije. Junija naj bi se predstavili tudi v Ljubljani, kasneje tudi v Podgorici, Zagrebu in Sarajevu. Cilj organizatorja je, da se v vsakem zgoraj omenjenem mestu odpre trgovina v stilu »Lafayette«, kjer bodo prodajali oblačila oblikovalcev iz držav nekdanje Jugoslavije. Prepričana sva, da bo z leti želelo sodelovati vedno več oblikovalcev, verjetno bo to tudi želja in interes organizatorja.

Predstavili ste kolekcijo za zimske dni? Kakšna je vaša nova kolekcija?

Res je, da smo morali predstaviti kolekcijo za prihajajočo zimo, vendar sva se tega nekako držala le midva s Tomažem (smeh). Drugi oblikovalci so s seboj prinesli tudi poletno kolekcijo. Glede na to, da ne slediva modnim trendom, sva na Adria Fashion Weeku predstavila nekaj oblačil stare kolekcije, nekaj oblačil pa že iz nove kolekcije. Mi sledimo novim idejam in ne trendom. Želimo si, da bi naša oblačila bila večna ali imela življenjsko dobo vsaj dest let. Delamo s kakovostnimi materiali. Bolj se držimo tega, da so naša oblačila udobna kot trenirka in lepa kot večer.

Se kulturne razlike izražajo tudi v modi?

Kultura oblačenja je drugačna. Tudi na Adria Fashion Weeku je opaziti različno kulturo mode. Na ulici pa se razlika vidi predvsem v tem, da se ženske v Beogradu uredijo tudi zato, da bi s svojim videzom pritegnile pozornost dobro situiranega moškega.

Kateri oblikovalec vaju je očaral?

Če bi izpostavila koga, je to oblikovalka iz Srbije Dragana Ognjenović s svojo minimalistično kolekcijo. Lahko pa rečeva, da smo si vsi zelo sorodne duše, ki smo uživali v skupnem druženju in zanimivih pogovorih. Še posebej nama bo ostal v spominu večer, ko smo odšli v restavracijo, katere lastnica je tudi oblikovalka Dragana (njen življenjski sopotnik pa Ljubljančan), kjer smo uživali v kulinaričnih dobrotah narejenih po preprostih receptih njunih prijateljev ... Večer pa se je razvil v pravi plesni žur.

Modni dogodek Adria Fashion Week si bomo lahko ogledali tudi v Ljubljani ...

Drži, čeprav natančnega datuma še ne vemo. Se bo pa modni dogodek zgodil junija. Še vedno čakamo na organizatorja, da nam sporoči zadnje napotke (smeh). Morava pa priznati, da naju to ne moti. Sproti se vsi dogovarjamo in sodelujemo, kar vsemu daje prav poseben čar ....

Ves čas ustvarjata nove ideje. Kaj je novega?

Pred nekaj časa sva sprejela izziv in za stole Spinalis oblikovala teksture, za katere lahko rečeva, da so neuničljive. Tokrat pa sva sprejela zanimivo ponudbo za najnovejši model motornega kolesa Soleks, ki ga bova oblekla v svojem stilu. Sedež in pedala bova oblekla v pletenine ter vsemu dodala noto lepega, udobnega in praktičnega.

Kaj vaju pri delu navdihuje?

Ljudje, film, ulica, glasba ... Predvsem Tomažu veliko pomeni glasba. Najino modno revijo v Beogradu, ki je bila ravno na Tomažev rojstni dan, sva popestrila z glasbo Elde Viler - Nora je misel, s katero je Tomaž želel poslati slovenski pozdrav vsem srbskim prijateljem (Tomaž je tudi vojsko služil v Beogradu, op. a.). Na modni reviji sva si zamislila tudi dve priredbi Johna Lennona, in sicer Imagine izvajalke Avril Lavigne, s katero sva želela širiti pozitivno misel mir, ljubezen in prijateljstvo tudi med oblikovalci brez meja, ter pesem Instant Karma izvajalca U2 s sporočilom, da smo si vsi ljudje enaki in vsi lahko zasijemo kot Luna in Sonce ...

Idej vama torej ne zmanjka ... česa si trenutno najbolj želita?

Čeprav bo morda slišati smešno, si trenutno najbolj želiva zaposliti nove šivilje. Zaradi porodniškega odhoda nas za nekaj časa zapušča res enkratna sodelavka ... Mogoče je pa to pravi trenutek, da prek vašega medija povabiva vse, ki rade opravljajo to delo. Torej, iščemo novo šiviljo!

Ne spreglejte