Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

France Prešeren Kranj fotografija

Torek, 23. 7. 2013, 10.21

8 let

Ko oživijo veliki možje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prešeren je kar petkrat na Dunaj poslal prošnjo za advokaturo, a je bila zavrnjena. Prav na današnji dan pa je bila šesta prošnja odobrena," razlaga Bojan Bešter, a ob razlagi nekaj zmoti pogled.

Bojan, ki ga Kranjčani dobro poznamo, je na las podoben Francetu Prešernu. Tudi v kratkih hlačah in majici, kaj šele v doktorjevi opravi. Podoben je tistemu Prešernu, ki ga vidimo na slikah in si ga tako tudi predstavljamo. A Kranjčani vemo, da je za to podobo filozofija, ki jo je Bojan razvil že pred leti. "Napravil sem se v Prešerna in se 8. februarja postavil pred Prešernovo hišo. Takrat še ni bilo Prešernovega smnja v Kranju, ki danes privabi na tisoče ljudi, a ljudem je bila ideja Prešerna, ki je oživel, všeč," ponosno pove Bojan po končanem poziranju približno petdesetim fotografom, ki so prišli na dogodek Če bi se srečali Prešeren, Layer in Puhar.

"Iz moje ideje, da Kranj potrebuje Prešerna, se je razvila tudi ta. S Petro Puhar in Ateljejem Puhar smo pripravili dogodek, ki nikoli, vsaj po zapisanih virih, ni bil resničen. Prešeren, Layer in Puhar se niso srečali, lahko pa bi se. In ta, nekoliko domišljijski dogodek, delamo na ta dan, 22. julija, ker je to v bistvu najpomembnejši dan za Kranj. Če bi Prešeren dobil mesto odvetnika v Postojni, bi bila danes Postojna Prešernovo mesto, a dovoljenje je dobil za Kranj in zato je prišel sem," sta vidno ponosna na to dejstvo Bojan in Petra, še bolj pa je Bojanu všeč, da je kljub vročini v mesto prišlo toliko ljudi.

"Namenoma smo dogodek postavili tako, da se odvija po celotnem starem mestnem jedru. Lansko leto, ko smo se z Layerjem in Puharjem 'srečali', smo naredili slikarsko srečanje in nato razstavo. Risali in slikali so nas vsi, od najmlajših do najstarejših, letos, ker dogodek združuje tudi prihajajočo 200-letnico rojstva Janeza Puharja, pa smo si rekli, naj bo tematika fotografija. Tisti, ki so prišli, vem, da so prišli zato, ker jim je dogodek všeč, in tega smo veseli vsi," pove Bojan Bešter.

Po dogodku so se Prešeren, Layer, Puhar in Primicova Julija preoblekli v Bojana Beštra, Bojana Pretnarja, Mitjo Bokuna in Sando Mladenović, z zadovoljstvom spili vsak svoj kozarček pijače in si skupaj s fotografi ogledali vse fotografije, ki so nastale v vročem poletnem popoldnevu. Nekaj najboljših krasi tudi naš članek, prihodnje leto pa … "Ja, spet bodo oživeli, spet se bodo sprehajali po Kranju in spet nam bodo dali nov navdih za nov dogodek," skleneta pogovor Bojan Bešter in Petra Puhar.

Ne spreglejte