Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Leonard Cohen koncert Ljubljana pogovor intervju nastop

Sreda, 10. 7. 2013, 15.42

8 let

Kdo ne bi igral z Leonardom Cohenom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Legendarni 78-letni glasbenik Leonard Cohen prihaja v Ljubljano. Mi smo se pogovarjali z njegovim basistom Roscoem Backom.

Leonard Cohen, avtor, glasbenik, pevec in še kaj. Legenda glasbe, ki je v svet prinesla številne uspešnice, ki svojim nagradam in uspehom navkljub ostaja nekoliko drugačna. Maja je Cohen dobil dve prestižni nagradi juno, prvo za najboljšega avtorja glasbe in drugo za najboljšega izvajalca, k čemer je nedvomno pripomogel njegov zadnji album Old Ideas, ki je izšel lani.

Cohen, kanadski avtor, ki se ni zadržal le na področju glasbe, pač pa je tudi pesnik in pisatelj, obenem pa nosilec častnega red Kanade, bo pri svojih 78 letih, kot je povedal njegov basist in vodja skupine Roscoe Back, s katerim smo se tudi pogovarjali, na koncertu v Stožicah 25. julija igral tako stare uspešnice kot tudi del skladb z zadnjega albuma. Roscoe Back nam je po telefonu odgovoril še na nekaj vprašanj, čeprav smo ga zmotili med italijanskim delom Cohenove turneje.

Ste s Cohenom sodelovali že na prejšnji turneji, s katero je glasbenik obiskal Ljubljano? Seveda sem. Z Leonardom sodelujeva že od leta 1979 in v Ljubljani sem bil že dvakrat.

Res? Ja, enkrat v okviru klinike za kitariste, ki jo je organiziralo podjetje Fender, ki izdeluje tudi moje kitare, drugič pa z Leonardom. Spominjam se, da smo imeli dan pred koncertom prosto, in če je priložnost, kot je tukaj bila, si ogledam mesto, v katerem smo. Velikokrat za to nimam priložnosti, a v Ljubljani sem jo imel.

In kako se spominjate Ljubljane? Žal mi je, da nisem videl nič več kot Ljubljano. Spomnim pa se, da je bila lepa, urejena, prijetna in zelo barvita. Precej barvitih hiš je v starem delu vašega mesta in bile so mi všeč. Obakrat, ko sem bil v Ljubljani, sem bil navdušen, imam malo spominov, a tisti so lepi. Veselim se, da prihajamo nazaj, da bomo v Ljubljani poleti, in upam, da bom lahko vsaj za trenutek ali dva spet videl to barvitost Ljubljane.

Kako pa se bo koncert 25. julija razlikoval od prejšnjega? Kar nekaj sprememb je. Nekaj na odru, saj se je zamenjal kakšen glasbenik, zdaj imamo tudi violinista, obenem pa bomo igrali tudi veliko skladb z zadnjega Leonardovega albuma. Nikomur, ki bo prišel na koncert, ne bo dolgčas in verjamem, da se bomo dobro zabavali.

Z Leonardom Cohenom sodelujete že dlje časa. Kako pa sta začela sodelovati? Ja, res je. Že 34 let se poznava in sodelujeva, tako da to ni tako malo. Že takrat sem igral pri različnih projektih in Leonardov producent me je poklical, če bi igral bas kitaro na Leonardovi turneji leta 1979. Seveda sem se strinjal. Kdo pa ne bi igral z Leonardom Cohenom?

Kakšno pa je vajino sodelovanje? To je tako dolžnost kot tudi velika čast. Govorimo o nekom, ki ustvarja že od leta 1956, ki je sodeloval s številnimi uspešnimi in priznanimi imeni in ki ima renome, ki ga danes težko najdeš. Najino sodelovanje je na več ravneh, med drugim sem mu tudi pomagal sestaviti spremljevalno skupino, sem glasbeni vodja turneje in, kot vidite, odgovarjam tudi na vprašanja novinarjev. Z Leonardom je lepo sodelovati in veseli me, da sem del tega.

Ste dve nagradi, ki jih je Leonard dobil, tudi kaj proslavili? Mi smo bili v tem času na turneji, zato je nagradi juno prevzel Leonardov sin Adam Cohen. Leonard je bil seveda počaščen, naslednji dan smo mu čestitali, ker pa smo imeli naslednji dan tudi koncert, nismo ravno veliko proslavljali.

Kako pa vi vidite Leonarda Cohena? Spoznati Leonarda je bila zame izkušnja, ki mi je spremenila življenje. Lahko povem, da tako vpliva tudi na druge ljudi, ki ga spoznajo in ki z njim sodelujejo. Ljudje v poslu, ki spoznajo Leonarda in imajo, kot jaz, čast z njim delati, vsi po vrsti povedo, da potem gledajo na posel drugače, saj spremenijo način pisanja skladb, besedil ali v celoti spremenijo tudi pogled na glasbeno industrijo. Leonard Cohen je velik navdih za nas, ki igramo z njim, in za ljudi okoli njega.

Ne spreglejte