Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
11.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

3

Natisni članek

turizem Hrvaška YouTube Rene Bitorajac

Četrtek, 5. 5. 2016, 11.49

6 let, 6 mesecev

Kako užaliti Hrvate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

3

Mi Hrvati kolaž | Foto YouTube

Foto: YouTube

Znani hrvaški igralec je svoje sonarodnjake hudo užalil s pesmijo Mi Hrvati, ki je v nekaj dneh postala internetni hit.

Rene Bitorajac je na Hrvaškem izjemna zvezda. Igralec, ki se ga najbolj spomnimo iz filmov Nikogaršnja zemlja in Kajmak in marmelada, je sicer tudi zelo priljubljen televizijski voditelj, ki trenutno vodi hrvaško verzijo Supertalentov.

"Pridite, pojejte ribico in zbežite"

Bitorajac je radijski voditelj na radiu Gold FM in prav tam je objavil pesem Mi Hrvati, ki je povzročila val ogorčenja. V predelavi hita Simona in Garfunkla Sound of silence je Hrvatom nastavil ogledalo ter se obregnil v vse, od slabe turistične ponudbe do ustašev, vere, rasizma, samozadostnosti in netolerance do istospolno usmerjenih.

Turistom recimo priporoča, naj pridejo na sonce, namočijo noge v morje, pojedo ribo, pustijo nekaj kovancev, nato pa čim hitreje pobegnejo, ker Hrvati ne potrebujejo nikogar razen sebe. Ob tem se je obregnil tudi ob cene v turističnih krajih, češ da se Hrvaška hvali, da je poceni turistična destinacija, ob tem pa je v videu objavil zdaj že legendarni račun iz Rovinja, ko so turistu za kavo in sok zaračunali petnajst evrov.

Pesem, ki je razjezila Hrvate:

Igralcu so očitali vse, od tega, da ni patriot, do tega, da je komunist. "Pesem nikogar ne žali," je Bitorajac dejal na radiu, "do zdaj sem v istem satiričnem tonu predelal že trinajst pesmi in obdelal številne aktualne dogodke."

Kritični domoljub

Ker pa se napadi nanj na internetu, predvsem na YouTubu, niso nehali in so postajali vse bolj neposredni, se je odločil, da bo na svoji Facebook strani objavil še dolgo pismo, v katerem je odgovoril na napade, ki so največkrat zapisani v obliki anonimnih komentarjev. Označili so ga za "plešati drek, četniški smrad", psovali so njegovo mamo in mu celo grozili s smrtjo.

V pismu se je opravičil za netočno petje, saj je bila pesem posneta v prvem poskusu. Prav tako se je opravičil za montažo, ker je to šele drugi video, ki ga je naredil.

Bitorajac je na Facebooku objavil opravičilo, a le za tehnične pomanjkljivosti pesmi. Za vsebino se ne namerava opravičiti, ampak stoji za njo. | Foto: Facebook Bitorajac je na Facebooku objavil opravičilo, a le za tehnične pomanjkljivosti pesmi. Za vsebino se ne namerava opravičiti, ampak stoji za njo. Foto: Facebook

Toda kar se tiče domoljubja, se ne misli opravičevati: "Domoljubje se lahko izrazi za več načinov, tudi s kritiko. Pogovarjamo se o štiridesetih letih preteklega stoletja, živimo pa v letu 2016. Nogometne tekme igramo pred praznimi štadioni, ljudje jedo iz smetnjakov, tujci ne želijo vlagati v Hrvaško, vi pa mislite, da je največji problem države Rene Bitorajac. Še enkrat poslušajte pesem," je zapisal.

Medtem je pesem Mi Hrvati postala velik internetni hit.

Ne spreglejte