SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Flash mob ŠŠO v Velenju (VIDEO)

3

termometer

Ko berač, čistilec oken in še nekaj "naključnih" mimoidočih zapoje in osupne vrvež na velenjski tržnici: Šaleški študentski oktet v mestu - prvi pevski flash mob v Sloveniji in pionirski v Velenju.

Priložnostni velenjski Backstreet Boys Šaleški študentski oktet (ŠŠO), "morda ne najboljši, zagotovo pa najlepši", kot se na svoj račun pošalijo njegovi člani, je na koncertni dvojici pretekli konec tedna več kot navdušil – ne le z izjemnim petjem in duhovitim performansom na stalnem mestu zločina, v atriju Velenjskega gradu, ampak tudi s premierno predstavitvijo videa flash moba na velenjski tržnici, ki je osrednji del Šaleškega študentskega okteta v mestu, njihovega letošnjega projekta znotraj Evropske prestolnice kulture.

Flash mob, ki svoje ustvarjalne lovke vse bolj širi po Sloveniji, je novejša oblika multimedijskega ustvarjanja, v katerem ustvarjalci v oko kamere ujamejo presenečenje mimoidočih, ko se na nekem javnem prostoru na videz dnevni obiskovalci spremenijo v nastopajoče in s kratkim scenarijem šokirajo prisotne. Vsebinsko se približa skriti kameri, le da je njegov scenarij bolj množičen, organiziran in manj posmehljiv. Žanr ostaja poljuben, najpogostejše so plesne koreografije ali zamrznitve, šaleški oktet pa se je odločil osupniti s pevskim nastopom.

Berač, čistilec oken, prodajalec, komunalni delavec, poslovnež in še pet "naključnih" mimoidočih v vrvežu velenjske tržnice se je prelevilo v deseterico pevcev z žametnim glasom, ob katerem je 21. aprila zastal korak obiskovalcev tržnice. Oktetovci so za flash mob izbrali legendarno osnovnošolsko balado I wan't it that way skupine Backstreet Boys.

Prvi flash mob za slovensko pevsko sceno in Velenje Izbrana peščica pevcev, ki jih imenu navkljub ni osem, ampak deset, pod vodstvom člana zasedbe Domna Strupeha samostojno amatersko ustvarja že sedmo sezono. Ker v svojem repertoarju združujejo slovenske ljudske in umetne skladbe, dalmatinske skladbe, črnske duhovne pesmi, avtorska dela in številne priredbe znanih pesmi, so njihovi občudovalci vseh generacij. Radodarna merica humorja je še ena posebnost njihovih nastopov, ki jih povezuje mladi slovenski komik Uroš Kuzman, sicer član okteta, ki je prevzel tudi vajeti projekta Šaleški študentski oktet v mestu.

"V slovenskem prostoru je bilo uspešno izvedenih že nekaj flash mobov, za Velenje in pevsko sceno pa je ta prvi. Trudili smo se pripraviti čim pestrejši scenarij, v katerem bi napetost počasi naraščala in bi bil posnetek zanimiv celotne štiri minute. Pri tem sta pomembno vlogo odigrala Perica Jerković in Marko Murč, ki imata izkušnje tako s stand-up komedijo kot z režijo multimedijskih izdelkov, svoje pa sta dodala tudi koreografinja Nina Mave Krenker in glasbeni producent Tomaž Rebernak. Dogajanje je ujelo več stacionarnih in gibljivih kamer, zelo organizirano je potekalo tudi snemanje zvoka, tako da smo s končnim izdelkom zelo zadovoljni. Ostal bo lep spomin na nepozaben dvig adrenalina, ki smo ga doživeli, seveda pa upamo, da si bo flash mob ogledalo čim več obiskovalcev svetovnega spleta in bomo na ta račun imeli kakšno ponudbo za koncert več," je povedal Kuzman.

Posvečene duše, ki so si na petkovem razprodanem koncertu, prežetem z urbano kulturo, multimedijskim ustvarjanjem, stand-up komedijo in dovršenim petjem, premierno ogledale posnetek pevske akcije oktetovcev na velenjski tržnici, so bile več kot navdušene, spodbudna reakcija se je ponovila tudi v nedeljo zvečer, hkrati pa se že porajajo vprašanja, kakšne male nore ideje v rokavu še skriva Šaleški študentski oktet.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin