SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eden Male Kline

2

termometer

Na CoFestivalu se je s svojim glasbeno gibalnih plesnim performansom predstavila tudi plesalka in koreografinja Mala Kline.

Performans Male Kline z naslovom Eden je delo v nastajanju, ki je pod tem poimenovanjem doživel že več odrskih različic, tokratno smo lahko videli v Kino Šiška. Eden nastaja med študijem umetnice na akademiji Das Arts v Amsterdamu, v Ljubljani in Zagrebu.

V predstavi Mala Kline sooča različne svetove ter med temi nasprotji vzpostavlja in išče razmerja. Na eni strani sooča svet performerja in svet občinstva, ki združena na odru in z interaktivnimi gestami nista le fizično blizu, ampak tudi doživljajsko. To, kar pravi plesalka tudi v predstavi, ni pomembno, da vidiš, ampak da čutiš. Kar se ob nastopu umetnice tudi nedvomno zgodi. Občinstvo se namreč od navzočega ne more distancirati in iz občutenja ne more umakniti, ne more biti le opazovalec, ampak je izkustveno in emotivno vpleten, pa naj gre za humorne in ironične situacije, "demonsko" strastne, blažene, preprosto lepe ali melanholične. A ko se zgodi eno, se takoj pojavi drugo, in tako se pred nami neprestano udejanja razpršena osredotočenost.

Mala Kline na različnih ravneh išče razmerje med znotraj in zunaj ter se ukvarja z občutenjem in misel o raju, pa ne tistem biblijskem, ampak tega želi najti v sebi, tukaj in zdaj. Gre torej za težnjo po tem, da vstopiš vase in si sam s seboj. Gre za iskanje stika z notranjim svetom. Da bi tega lahko našel tudi gledalec, ga mora sprva najti performer. V svetu, ki je zunaj sveta, zunaj pa je marsikaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin