Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2016,
8.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial kulinarika hrana Mercator Radi imamo domače domače

Četrtek, 9. 6. 2016, 8.57

2 meseca, 1 teden

Domači jedilnik za vsak dan v tednu

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock

kuhanje hrana kuharica domače | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ta teden lahko po naših predlogih vsak dan kuhate slovensko. Ponujamo vam sedem slovenskih receptov za sedem dni v tednu.


Sprehodite se po slovenskih kulinaričnih pokrajinah, ki ponujajo številne dobrote, na katere smo žal že kar malo pozabili, pa bi jih morali po mnenju etnologa Janeza Bogataja večkrat vključiti v jedilnik. Seveda s prilagoditvami, saj se naš način življenja večinoma zelo razlikuje od naših prednikov, ki so po obilnem zajtrku odšli kosit v hribe.

PONEDELJEK TOREK SREDA ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA

Kar je lokalno, je okusno in kakovostno. Tega se zavedajo tudi v Mercatorju, zato so svojo ponudbo domačih izdelkov še povečali, na prodajnih policah jih lahko zlahka najdete pod oznako Radi imamo domače.

Domačnost in kakovost – skrbno izbrani lokalni izdelki bodo v slovenska gospodinjstva prinesli tisto skoraj že pozabljeno domačnost ter nas hkrati še malo spodbudili, da pokukamo v našo kulinarično zgodovino in da na naših mizah spet zadiši po omamni lokalni hrani.

Mercator je po vsej Sloveniji poiskal pridelovalce, ki bi ustrezali merilom glede kakovostne domačnosti, in tako svojim kupcem omogočil, da bo na njihovih mizah spet zadišalo po tradicionalni hrani.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock


PONEDELJEK

Jota – začnimo en dan prej

Čeprav je zima njen pravi čas, boste kje gotovo še našli nekaj slastnega kislega zelja. Jota vas bo okrepila tudi v toplejših dneh.

Goriška jota ima krompir, istrska pa ne. Če delamo joto brez krompirja, ga nadomestimo s fižolom.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine:

500 g kislega zelja

200 g krompirja

300 g rjavega fižola

klobasa

sol

lovorjev list

poper v zrnju

Zabela:

žlica moke

čebula

česen

žlička paradižnikove mezge

Priprava:

Suh fižol en večer prej namočimo v hladno vodo, naj stoji osem ur. Naslednji dan fižol kuhamo skoraj eno uro (ga ne solim), vendar naj še vedno ostane al dente.

V drugem loncu skoraj eno uro kuhamo kislo zelje z lovorjem, soljo in poprom. Prihranimo nekaj tekočine in zelje odcedimo. Olupljen in zrezan krompir v slani vodi kuhamo posebej ter ga odcedimo.

Kuhan fižol, krompir in zelje ter zeljno tekočino lahko zdaj zmešamo skupaj in še nekaj časa kuhamo. Posebej skuhamo klobaso in iz čebule ter moke pripravimo prežganje, dodamo česen in stresemo v kuhano joto, ki jo postrežemo z narezano klobaso.


TOREK

Krumpantoč ali krompirjeve palačinke

Krumpantoč je stara zasavska jed steklarjev, ki jo je po originalnem receptu treba speči na svinjski masti.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine:

3 veliki krompirji

10 dag masti ali olje

1 jajce

2 žlici ostre moke

sol, poper, peteršilj

Priprava:

Surov krompir naribamo, ožamemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan peteršilj. Namesto bele moke lahko vzamemo tudi črno moko. Na vroči maščobi oblikujemo male polpete in jih z obeh strani popečemo.

Jed lahko postrežemo kot toplo predjed ali kot prilogo glavni jedi. Zelo tekne s svežo solato.


SREDA

Dödöli – prekmurski krompirjevi žganci

Dödöli so preprosta prekmurska jed, ki ji moramo posvetiti en dan v tednu.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine:

nekaj krompirjev

sol

moka za zgostitev

2 čebuli

sončnično olje ali svinjska mast

pol litra kisle smetane

Priprava:

Olupljen krompir narežemo na manjše kocke in ga skuhamo. V ponvici pripravimo zabelo s čebulo in maščobo. Kuhanemu krompirju ne odlijemo vse vode, ampak ga v njej močno zmečkamo in pristavimo lonec nazaj na ogenj. Med stalnim mešanjem s kuhalnico dodajamo moko, dokler se jed precej ne zgosti. Jed nad nizkim plamenom še nekaj časa mešamo, da se moka napije. Ko je jed dovolj trda, je kuhana. Lahko jo nekaj časa pečemo tudi v pečici, če imamo raje bolj suho. Po dödölih potresemo praženo čebulo, prelijemo jih s kislo smetano. Zraven postrežemo veliko skledo solate z bučnim oljem.


ČETRTEK

Kocovi hruškovi krapi kot gorenjsko kosilo

Na Gorenjskem so včasih delali žepke iz krompirjevega testa, v katerih je hruškov nadev. Slastno za lahko poletno večerjo. Brez sladkorja in cimeta so lahko odlična priloga k mesnim jedem in omakam.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine za testo:

kuhan krompir

jajce

moka

sol

Nadev:

kuhane zmlete suhe hruške

koruzni zdrob ali drobtine

sladkor ali med

cimet

Priprava:

Zgnetemo testo in ga narežemo na kvadrate, ki jih obložimo z nadevom. Oblikujemo žepke oziroma krape in jih skuhamo v slani vreli vodi. Zabelimo s praženimi drobtinami.

Postrežemo jih lahko k mesnim jedem in solatam. V tem primeru iz nadeva izpustimo sladkor oziroma med.


PETEK

Ajdovi štruklji – starodavna dobrota za močno lačne

Ajdovi štruklji so izdatna močnata jed, ki je na Slovenskem priljubljena že stoletja. Ajdove štruklje lahko naredimo s skuto ali z orehovim nadevom.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine:

500 g ajdove moke

pol litra vode

2 jajci (eno za nadev, eno za testo)

pol kg skute

kisla smetana

drobtine

sol

Priprava:

Ajdovo moko prelijemo z osoljenim kropom. Počakamo, da se moka ohladi, in ji dodamo eno jajce ter vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Razvaljamo testo in ga bogato namažemo z nadevom, ki smo ga pripravili iz jajca, skute in kisle smetane. Štruklje previdno zavijemo v vlažen prtiček, ki smo ga posuli z drobtinami, in jih kuhamo 20 minut. Polijemo s popraženimi drobtinami. Štruklji so lahko samostojna jed, ki jo lahko postrežemo tudi s kakšno lahko zelenjavno juho.


SOBOTA

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha je danes najbolj priljubljena jed po neprespanih nočeh, zato jo predlagamo za krepčilno sobotno kosilo. Postrežejo jo na gostijah in silvestrovanjih. Včasih so jo kuhali po kolinah.

hrana juha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine:

1,5 kg svinjskih nogic in repov ali svinjske glave

200 g jušne zelenjave

3 krompirji

čebula

6 strokov česna

lovorjev list

poper v zrnju

brinove jagode, timijan, majaron, peteršilj, feferon

2 dl vina

kis

lonček kisle smetane

Priprava:

Kose mesa damo v hladno vodo, solimo in nekaj časa kuhamo. Ko voda zavre, dodamo narezano jušno zelenjavo in popraženo sesekljano čebulo. V juho stremo česen, dodamo narezan krompir in začimbe. Juho na koncu okisamo z vinom in kisom ter dodamo feferon, na koncu pa še kislo smetano.


NEDELJA

Idrijski žlikrofi z divjačino

Idrijski žlikrofi so iz rezančevega testa s krompirjevim nadevom, slovijo po značilni obliki klobučka. Postrežemo jih kot predjed, prilogo k mesnim jedem ali samostojno jed, zabeljeno z ocvirki.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Testo:

do 300 g bele moke

1–2 jajci

olje, voda ali mleko po občutku

Nadev:

500 g krompirja

do 50 g zaseke ali prekajene sesekljane slanine

do 50 g čebule

drobnjak, črni poper, sol, majaron

Priprava:

Iz moke, jajc in vode ali mleka zamesimo prožno, elastično testo, ki se prijema rok. Oblikujemo hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Nadev za žlikrofe pripravimo iz kuhanega krompirja, ki ga še toplega pretlačimo. Dodamo na zaseki prepraženo čebulo, primešamo začimbe in dišavnice. Iz nadeva oblikujemo za lešnik velike kroglice. Testo na tanko razvaljamo in nanj na primerni razdalji polagamo kroglice nadeva. Testo razrežemo, zavihamo ter ga med kroglicami stisnemo, da se sprime in dobi ušesca. Zgoraj v vsakega vtisnemo vdolbinico in pazimo, da testa ne pretrgamo. Tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka. Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo in pokrijemo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani.

Žlikrofe je treba po tradiciji postreči z bakalco – jedjo iz ovčjega mesa in zelenjave.

 

mercator radi imamo domače
Ali imate radi domače jedi in prisegate na lokalne izdelke?

Mercator kot največji podpornik domačih pridelovalcev kupcem ponuja več kot 800 izdelkov lokalnih domačih slovenskih kmetij in manjših proizvajalcev. Na Mercatorjevih policah so označeni z rdečim srčkom Radi imamo domače.

 

 

Ne spreglejte