Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Torek,
24. 10. 2023,
7.38

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

vročina izpuščaj otrok bolezen Prihaja dojenček

Torek, 24. 10. 2023, 7.38

7 mesecev

Prepoznajte peto bolezen

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
peta bolezen | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Peta bolezen, znanstveno imenovana Erythema infectiosum, je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča parvovirus B19. Ta bolezen je najpogostejša pri otrocih, vendar se lahko pojavi tudi pri odraslih. Peta bolezen je znana po svojem značilnem izpuščaju, ki se najprej pojavi na obrazu in se nato razširi na druge dele telesa. Peta bolezen je običajno blaga in večinoma ne povzroča resnih zapletov, vendar je kljub temu pomembno, da jo pravočasno prepoznamo in zdravimo.

Simptomi pete bolezni

Izpuščaj na obrazu: eden od najbolj prepoznavnih simptomov pete bolezni je izpuščaj na obrazu, ki spominja na "rdeča lica". Ta izpuščaj se lahko razširi na druge dele telesa, vključno z rokami, nogami in trupom. Izpuščaj je običajno blag in lahko izgine v nekaj dneh ali tednih.

Vročina in utrujenost: vročina in občutek utrujenosti sta pogosta simptoma, ki spremljata izpuščaj. Otroci se lahko počutijo šibke in brez energije, kar lahko vpliva na njihovo vsakodnevno aktivnost.

Bolečine v sklepih: pri odraslih lahko peta bolezen povzroči bolečine v sklepih, ki so običajno blage, vendar lahko trajajo tudi več tednov. Bolečine v sklepih so lahko neprijetne, vendar običajno ne povzročajo trajnih zapletov.

peta bolezen | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Gripi podobni simptomi: peta bolezen se lahko začne s simptomi, podobnimi gripi, kot so vročina, glavobol in bolečine v mišicah. Ti simptomi običajno trajajo le nekaj dni in so blagi.

Izguba teka: otroci s peto boleznijo lahko izgubijo tek, kar lahko vodi do izgube teže. Vendar pa se običajno vrne, ko simptomi izginejo.

Zdravljenje pete bolezni

Simptomatsko zdravljenje: ker je peta bolezen virusna okužba, antibiotiki niso učinkoviti. Zdravljenje je večinoma usmerjeno v lajšanje simptomov, kot so vročina in bolečine v sklepih. Paracetamol ali ibuprofen sta običajno priporočeni zdravili.

pitje voda otrok | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hidracija: pomembno je, da se bolnik dobro hidrira, saj lahko vročina in drugi simptomi povzročijo dehidracijo. Priporočljivo je piti veliko vode ali elektrolitskih raztopin.

Počitek: je ključnega pomena za hitro okrevanje. Otroci in odrasli naj ostanejo doma in se izogibajo stresu ali napornim aktivnostim.

Izogibanje stiku: peta bolezen je nalezljiva, zato je pomembno, da se bolniki izogibajo stiku z drugimi, zlasti z nosečnicami, saj lahko virus vpliva na plod.

Kdaj pokličem zdravnika?

Pokličite zdravnika, če se pri vašem otroku pojavi izpuščaj, zlasti če je izpuščaj razširjen ali ima vaš otrok tudi vročino, simptome prehlada ali bolečine v sklepih.

Nosečnica, ki ima simptome bolezni ali je bila v tesnejšem stiku z bolnikom s peto boleznijo v času kužnosti, naj se nemudoma posvetuje z ginekologom, ker je peta bolezen lahko zelo nevarna za nerojenega otroka.

imivanje rok mama otrok | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako se zaščitimo?

Preventiva je ključna pri preprečevanju širjenja pete bolezni. Pomembno je upoštevati osnovne higienske ukrepe, kot so redno umivanje rok, uporaba robčkov pri kašljanju ali kihanju in izogibanje stiku z bolnimi osebami. Cepljenje proti peti bolezni trenutno ni na voljo, zato je preventiva še toliko pomembnejša.

Peta bolezen je običajno blaga bolezen, ki večinoma ne povzroča resnih zapletov. Kljub temu je pomembno, da jo pravočasno prepoznamo in zdravimo, da preprečimo morebitne zaplete. Z upoštevanjem preventivnih ukrepov in pravočasnim zdravljenjem lahko zagotovimo, da bo izkušnja s peto boleznijo čim manj neprijetna za nas in naše otroke.

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

 

Ne spreglejte