Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2011,
14.06

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 14.06

8 let, 2 meseca

Zermatt: Mondena alpska pristnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smučarske počitnice v mondeni švicarski vasici ob vznožju gorske lepotice Matterhorn so v vsakem primeru razkošje, kakršnega si ne more privoščiti vsak.

Odkrili so jo po naključju. V devetnajstem stoletju so se v njeno alpsko pristnost zaljubili britanski pohodniki, ki so osvajali 4.478 metrov visoko gorsko sosedo Matterhorn (Mont Cervin po francosko). Navdušili sta jih neokrnjena narava ter gorska tišina in prav za ohranitev tega se še danes bolj ali manj uspešno trudijo. V dvajsetem stoletju je postala mondeno smučarsko središče, izhodiščna turistična točka za vse smučarske navdušence. V okolici namreč ležijo najvišje ležeča in najbolje vzdrževana smučišča na svetu. Prog je okoli 350 kilometrov, če dovolj zaidete, boste iz nemškega dela države (kjer se Zermatt nahaja) prismučali v italijanskega.

Za koga: Uradno za smučarske navdušence, hribolazce in ljubitelje vseh drugih zimskih športov, poleti pa za gorske kolesarje. V resnici pa za smučarje, ki imajo več pod palcem.

Kdaj: Kadarkoli. Smučate lahko 365 dni na leto, poleti je na voljo 20 kilometrov prog na ledeniku. Oblačnih dni in padavin je manj kot drugje v Švici.

Na pot: Do bližnjega mesta Täsch (2900 parkirnih mest) kakor želite, verjetno z avtom ali avtobusom, od tam pa po železnici z rednimi linijami (vsakih 20 minut). Vožnja traja 12 minut. Bližje z avtom ali avtobusom ne morete. Parkirno mesto morate vsaj pozimi rezervirati vnaprej.

Naokrog: Peš in z majhnimi električnimi kombiji, ki vas popeljejo do smučišča. Poleg tega so na voljo tudi taksiji na baterije in kočije. Prevozna sredstva so zelo tiha, zato dobro poglejte okoli sebe, preden stopite na cesto.

Najbolj znan po: Bližnjem Matterhornu, najbolj fotografirani gori na svetu.

Atrakcije z razglednic: Matterhorn, obširne bele planjave smučišč, gorsko jezero Schwarzsee s kristalno vodo in majhno kapelico na obrežju, Sunnegga – območje z gorskimi jezeri in odličnim razgledom na veliko goro.

Lahko mirno izpustite: Voden ogled po vasici. Raziskujte jo sami, o zgodovini pa se podučite v lokalnem zgodovinskem muzeju.

Prenočišča: Za študentske žepe ni veliko izbire. Za dvoposteljno sobo v cenejšem hostlu boste odšteli najmanj 70 evrov na noč in še to zunaj sezone. Sicer sta v bližini vasice na voljo dva kampa, v katerih naj bi se dalo preživeti tudi pozimi. V mejah normale: prijetna preprostost v naravnem lesu v ljubkem hotelu Matterhornblick. Cena se giblje okoli 150 evrov na noč. Za petičneže: tradicionalno gorsko razkošje v hotelu Mont Cervin Palace, ki je svoja vrata odprl že leta 1951. Cena dvoposteljne sobe na noč zunaj sezone: okoli 400 evrov.

Hrana: Prigriznite kaj čokoladnega v slaščičarni Stefanie's creperie. Okrepčajte se s klobaso ali pečenim piščancem v gostilni Bayard Metzgerei. Za zahtevne brbončice: jagenjček, pečen na ognju v gostišču Stockhorn ali večerja v restavraciji Capri, sicer imetnici Michelinove zvezdice.

Nakupovanje: Poleg smučarske karte in kakšnega kosa opreme, ki ste ga pozabili doma (na primer rokavice), boste verjetno kupili tudi kakšne spominke (npr. čokolado, keramične kravice, švicarske nože ali kakovostno švicarsko uro).

Večerna zabava: Obiščite bar Vernissage, ki se prelevi tudi v kinodvorano, kjer so razkošni lestenci in usnjeni stoli, s katerih si boste lahko ogledali aktualne in klasične filmske uspešnice. Če vam prija kaj bolj sproščujočega, je v vasi na voljo ogromno pivnic in diskotek, ljubitelji dobre kapljice pa lahko obiščejo tudi eno izmed vinskih kleti.

Razvajanje: Storitve wellness so na voljo v večini boljših hotelov. Masaže, savne, kozmetična nega in sproščanje v termalni švicarski vodi v kombinaciji z gorsko tišino, ki vam jo ponuja to okolje, vas bodo brez dvoma popolnoma sprostili.

Ne spreglejte