Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2011,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 9. 2011, 14.21

8 let

Zakopane – poljska Kranjska Gora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zimsko in pohodniško središče Poljske – Zakopane blizu Slovaške ob vznožju Visokih Tater te dni ponuja filmske poslastice z gorniško tematiko, ljubiteljem narave pa neskončno izbiro gorskih poti.

Zakopane, ki nas v zimskem času s tekmami Svetovnega pokala v smučarskih skokih priklenejo k televizijskim zaslonom, nam lahko ponudijo veliko več kot to. Kdor se rad spogleduje z vrtoglavimi stezami, bo tam našel dovolj izzivov, kdor občuduje nenavadno hribovsko arhitekturo pa dovolj navdiha za urejanje svoje "vikendice". Zakopane vsako leto obišče tri milijone turistov.

Kako priti tja?

Zimsko središče Poljske blizu poljsko-slovaške meje, hribovja Podhale in ob vznožju Visokih Tater je dve uri vožnje z avtomobilom oddaljeno iz Krakowa, iz Varšave pa dobrih šest ur. Vožnja iz Ljubljane vam vzame dobrih osem ur vožnje. Ko za sabo pustite Bratislavo, so pred vami še štiri ure ceste. Prek Budimpešte je pot dolga skoraj 10 ur.

Kaj početi?

Tatre so miniaturne Alpe. Večino aktivnosti poteka v hribih v okolici Zakopan, zato je treba preštudirati vozni red minibusov, ki vozijo ves dan. Zemljevid, ki ga lahko nabavimo v turističnem uradu, je označen s težavnostjo poti. Določene poti so označene z znakom za otroški voziček, kar številni pohodniki razumejo dobesedno. Večkrat se je namreč že zgodilo, da so na stezicah v okoliških hribih videli starše z vozički.

Ker so Zakopane na skoraj 1000 metrih nadmorske višine, je pri pripravi opreme treba upoštevati vremenske značilnosti višje ležečih krajev. Vreme se tako visoko hitro spreminja. Celodnevna toča sredi poletja je nekaj običajnega.

Kasprowy Wierch - 1985 metrov, razgled na Tatre, restavracija, smučarska proga, gondola iz Kuźnice Rysy - 2499 metrov, uro hoje iz doline Morskie Oko

Kaj obiskati?

Zakopane, ki so bile v 19. stoletju poljska kulturna prestolnica, imajo bogato muzejsko ponudbo. Vredno je obiskati najstarejši poljski muzej Tater, muzej zakopanske arhitekture, gledališče Witkacy Theater ter še nekaj drugih muzejev in galerij, Leninov muzej, grad Niedzica, tradicionalni vasi Chocholow in Lopuszna. Stanislaw Witkiewicz (1851-1915) je ustvaril tako imenovano zakopansko arhitekturo. Naveličan gradnje v stilu švicarskih hribovskih koč, ki se je razpasla v okolici, se je odločil, da Poljska potrebuje svoj lastni značilni slog gradnje. V Visokih Turah je našel navdih.

Znamenita vila Koliba je bila njegov prvi eksperiment v tej smeri, tudi pohištvo odseva lokalno tradicijo in značilnosti. Danes je v vili Kolibi očarljiv muzej njegove umetnosti in kot pravijo obiskovalci – vila je kot časovna kapsula. Razstava pastelnih portretov, ki jih v muzeju razstavlja arhitektov sin Stanislaw ml., so za obiskovalca pravo razodetje.

Zgodovinska vila Atma bo obiskovalca popeljala v predvojno obdobje. V njej je živel drugi največji poljski skladatelj – pred njim je le še Chopin – Karol Szymanowski, vdan pripradnik visokogorske kulture.

Ker so bile Zakopane priljubljeno rekreativno središče tudi za papeža Janeza Pavla II, je to opaziti skoraj v vsaki cerkvi.

Od 7. do 11. avgusta v Zakopanih poteka 7. festival gorniškega filma, ki ga bosta obiskala plezalski legendi Joe Simpson in Alain Robert.

Kaj pojesti?

V zakopanih je veliko dobrih gostiln, še posebej je treba obiskati tiste, ki imajo videz značilnih lesenih koč. Izogibati se je pa treba kričeče osvetljenih gostiln v večbarvnimi svetilkami. Med dobrimi pastirskimi kočami je Bąkowo Zohylina Wyźnio and Nizino ob promenadi Krupowki. Za dobro tradicionalno hrano priporočajo tudi kočo Chata Zbójnicka. Mestna specialiteta je tudi postrv. Vsak dan je odprta tržnica z mlečnimi izdelki.

Oscypek – lokalna specialiteta, dimljeni ovčji sir Gofry – vaflji s smetano, sladoledom, borovnicami ali drugim sadjem

Ne spreglejte