Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2013,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zagreb kampiranje Hrvaška turizem

Torek, 10. 9. 2013, 15.43

8 let

Zagreb s prvim avtokampom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnje leto spomladi bo hrvaška prestolnica dobila prvi avtokamp ob jezeru Rakitje.

Investicija za avtokamp, v katero se je pred petimi leti podal zagrebški podjetnik Krešimir Dubrović, je vredna približno milijon evrov. Družinski kamp s štirimi zvezdicami, katerega ponudbo bodo dopolnjevali še wellness in restavracija, se nahaja na območju, kjer je ribolov izredno priljubljen, lokacija pa je primerna tudi za preostale športne aktivnosti.

"Zemljišče v okolici jezera Rakitje je zanimivo, jezero je bogato z ribami in ima dolgo tradicijo v ribolovskih tekmovanjih. Območje ima svojo infrastrukturo in je v bližini avtoceste," je poudaril prednosti lokacije prvega zagrebškega kampa njegov idejni oče. Proces administracije je bil dolgotrajen, a kot je Dubrović zaupal hrvaškim medijem, je imel pri tem veliko podporo mesta Svete Nedjelje.

"Potencial za razvoj številnih športov" Kamp bo imel 40 parcel, ponujali bodo tudi nekaj bungalovov, na 15 parcelah pa bodo lahko obiskovalci prenočili tudi v indijanskih šotorih. Govori se tudi o postavitvi zdaj že nekajletne modne muhe, mobilnih hišk. Kamp, ki bo odprt od aprila do oktobra oziroma kolikor bodo vremenske razmere dopuščale, ima tudi močan potencial za razvoj številnih športov, od kolesarjenja, drsanja na jezeru do teka na smučeh v zimskih mesecih. Glede tega, katere športne dejavnosti bo ponujal kamp, je za zdaj Dubrović še skrivnosten.

Četrtina vseh prenočitev s kampiranjem Ideja o kampu v Zagrebu sicer že dolgo zori. Pred leti se je kot mogoča omenjala lokacija ob jezeru Jarun, in sicer na njegovem jugozahodnem delu. Na zemljevid kampov, ki je na Hrvaškem izredno bogat – največ, več kot polovico, jih najdemo v Istri, skoraj tretjino v Dalmaciji, preostanek pa v Kvarnerju – se bo po mnogo letih vendarle uvrstil tudi zagrebški. Pobuda o novem kampu gre sicer z roko v roki tudi s podatki o vse večjem številu prihodov turistov v Zagreb in prenočitvah. Kot kažejo najnovejši podatki hrvaškega ministrstva za turizem o turistični sezoni v Zagrebu, je število prihodov zrastlo za 14,9 odstotka, za 12,4 odstotka pa je bilo več prenočitev od januarja do avgusta letos. Kampiranje, ki velja za eno najbolj priljubljenih oblik dopustovanja na Hrvaškem, ustvari kar četrtino vseh turističnih prenočitev.

Ne spreglejte