Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2010,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 6. 2010, 13.13

8 let

Za vodno zaveso slapa Peričnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slap Peričnik ponuja prav posebno doživetje bučeče razpenjenosti, saj si ga lahko ogledate z žabje in s ptičje perspektive, pa še za njim se lahko sprehodite.

Veličastje dvodelnega slapa Peričnik je eden najveličastnejših slapov v Sloveniji, sestavljen iz dvojice vodnih skokov. Občudovalcem razpenjene veličine bo dih zastal ob 52-metrskem spodnjem Peričniku, radovednejši pa se lahko povzpnete še do 16 metrov visokega zgornjega Peričnika.

Peričnikova mogočnost je zaščitni znak ledeniške doline Vrata, ki iz Mojstrane vodi v nedrje Julijskih Alp. Do Koče pri Peričniku ob vznožju slapa se je mogoče pripeljati, blagodejnejši pa je štirikilometrski sprehod po desnem bregu Triglavske Bistrice. Uho najprej zasliši pritajeno vodno melodijo spodnjega Peričnika in oko v daljavi ugleda slap, ki se razbohoti z vsakim približanim metrom po uhojeni poti, premosorazmerno narašča tudi bučanje vodne veličine, ki pada prek 52 metrov visoke stene. Gmota razpenjene beline se hrumeče kodra na z mahom poraslih skalah Peričnikove zibelke. Naravna prha je zagotovljena! Sploh med sprehodom za vodno zaveso slapa, kar je znamenitost svetovnega kova, saj je le peščico slapov mogoče doseči od zadaj. Na krožni poti okrog spodnjega Peričnika boste lahko v družbi tisočerih vodnih kapelj občudovali slap iz žabje perspektive in iz zakulisja, ostaja še ptičja perspektiva, drzen pogled navzdol od zgornjega Peričnika.

Svobodni sin slovenskih planin

Do zgornjega Peričnika vodi kratka, precej strma pot, a se je res vredno potruditi še do manjšega "brata", ki večjemu, spodnjemu Peričniku, neutrudno skače – pravzaprav teče – po glavi. Tudi okrog zgornjega slapa, ki v 16-metrskem loku prši čez konglomeratno steno, se je mogoče sprehoditi in si ob njegovem šumenju umiriti misli. K Peričniku morda še najiskriveje povabi Fran Saleški Finžgar: Porojen v zibelki snežni, / povit na odeji ledeni, / znad solnčnovisoke planine / Peričnik, svobodni si sin / gorenjskih planin! // Glej, solnčna ljubezen rodila, / in rosa nebeška pojila / srebrne je tvoje valove, / sneženih ledenikov sinove: / Peričnik, svobodni si sin / slovenskih planin! // Svobodno kipiš črez prepade, / svobodno črez skalnate sklade / kipi in vrši tvoja pena, / da trese pod tabo se stena: / Peričnik, svobodni si sin / svobodnih planin! // Razbije ob silno skalovje / pod slapom se tvoje valovje. / Peričnik, razbit in razpršen, / svobodni tvoj tek ti je kršen: / Peričnik, svobodnih planin / uničeni sin!

Ne spreglejte