Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
13. 4. 2016,
13.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Sreda, 13. 4. 2016, 13.11

6 let, 7 mesecev

Z dobro idejo do brezplačnega bivanja na samotnem otoku

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

V Singapurju živeči Šved Fredrik Härén ustvarjalcem ponuja brezplačno bivanje na enem od otokov, ki sta v njegovi lasti. "Plačilo" je ideja, s katero ga lahko prepriča kdorkoli.

Zamisel Fredrika Häréna, da ustvarjalcem brezplačno ponudi samotno okolje za razvijanje idej in projektov, je dozorela, potem ko je kupil svoj drugi otok. Prvega je za ustvarjalni pobeg našel na Filipinih, potem ko je kupil kos zemlje sredi morja blizu Stockholma, pa je želel to izkušnjo deliti z drugimi.

Svoj projekt, podprt s spletno stranjo, je poimenoval Otok idej. Na podlagi izkušenj in prepričanja, da so kraji lahko kisik za misli, prek spletne prijave v ustvarjalno uporabo ponuja svoja švedska otoka Vifärnaholme in Svanholmen. Možnost bivanja na filipinskem Palawan je zaradi tajfuna iz leta 2013, ki je uničil hišo in vso infrastrukturo, do nadaljnjega nemogoča. 

Del neprofitnega projekta Otok idej je bil do pred tremi leti tudi filipinski otok Palawan, na katerem je bivanje do nadaljnjega zaradi tajfuna, ki je odnesel hišo in infrastrukturo, nemogoče (foto: ideasisland.com). | Foto: Del neprofitnega projekta Otok idej je bil do pred tremi leti tudi filipinski otok Palawan, na katerem je bivanje do nadaljnjega zaradi tajfuna, ki je odnesel hišo in infrastrukturo, nemogoče (foto: ideasisland.com).

Z idejo na samotni otok

Ostajata pa švedska otoka, ki sta na voljo za uporabo. Bivanje tam si posamezniki ali manjše skupine prislužijo s svojo idejo. S predstavitvijo svojega projekta in sebe je prek spletnega obrazca treba prepričati lastnika. Dogovoru je nato prepuščena tudi dolžina bivanja.

Ta možnost je brezplačna v imenu podpore ustvarjalnosti, s to spodbudo, da če je to mogoče, posameznik nekaj sredstev nameni v dobrodelne namene.

Ustvarjanju - poglabljanju idej in projektov - je namenjen tudi švedski otok Svanholmen (foto: ideasisland.com). | Foto: Ustvarjanju - poglabljanju idej in projektov - je namenjen tudi švedski otok Svanholmen (foto: ideasisland.com).

"Hvala za ustvarjalno življenje"

Ob koncu prijave se Härén vsakomur, ki se te loti in s tem ne izkaže le zanimanja, zahvali za to, da živi ustvarjalno življenje. Neprofitni projekt Šveda tako v podporo takšnemu bivanju omogoča umik od vsakdana in njegovih različnih motilcev. To pa zato, ker se njegov pobudnik zaveda, da je za poglabljanje in raziskovanje idej to kdaj še kako nujno. S tem na svoj način in v okviru svojih zmožnosti ponuja podporo in navdihujoče okolje ter uvaja svojo obliko načel deljenja mimo denarnih tokov.  

Ne spreglejte