Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
12.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

počitnice

Petek, 1. 6. 2012, 12.14

7 let, 12 mesecev

Varno z avtoštopom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eden najcenejših in najbolj zanimivih načinov potovanja je lahko tudi eden najbolj nepremišljenih in nevarnih, če niste pozorni na to, kaj vas čaka na cesti.

Avtoštop je videti preprosto – dvigneš palec in dobiš prevoz, a vmes je kup bolj ali manj prijetnih presenečenj, na katera te sredi ceste ne spomni nihče, pa naj gre za slabo vreme ali voznika, h kateremu ni dobro prisesti.

Priprava na avtoštop

– Spoznajte svojo pot, preglejte zemljevid, nastavite navigacijo na svojem mobilcu, da boste kljub vsemu vedeli, kje se nahajate in koliko kilometrov vas loči od cilja. Določite si, kje ob poti boste počivali in spali oziroma kdaj se boste premikali.

– Bodite skromni s prtljago, pri pakiranju nikar ne pozabite na rezervna oblačila, saj boste na ljubo in neljubo ves čas izpostavljeni vremenu. Tudi kadar je treba na hitro iz avta, je majhen nahrbtnik velika sreča.

– Imejte kondicijo: nikjer ne piše, da boste štop takoj dobili! Pripravite se na kilometre pešačenja, ure čakanja in postavanja ob poti, medtem ko mimo vas vsi brzijo. Nekateri dnevi so boljši, nekateri slabši, zato za avtoštop potrebujete tudi dobro mero optimizma.

– Avtoštop je redko prepovedan, obstajajo pa omejitve in pravila, ki jih je dobro poznati – na avtocesti je na primer prepovedano ustavljati, zato se tam nima smisla zadrževati. Povprašajte lokalno prebivalstvo, kje in kako štopati, ne da bi imeli težave.

Kako učinkovito štopati?

Lokacija je najbolj pomembna za uspešno štopanje, vendar tudi volja in videz nista nepomembna.

– Postavite se tako, da boste dobro vidni že od daleč. Tako ima voznik tudi dovolj časa, da se odloči, ali bo ustavil ali ne. Pomaga, če v rokah nosite napis, kam ste namenjeni – ne nujno do končnega cilja, ampak le do naslednjega kraja. Lažje je dobiti krajši prevoz.

– Na mestu, kjer dvigujete palec, naj bo dovolj prostora, da avto mirno in varno ustavi za toliko časa, da vanj naložite sebe in svojo prtljago.

– Kraji, primerni za to, da dobite prevoz, so: bencinske črpalke, mestne vpadnice, cestninske postaje, počivališča, mejni prehodi ... Izogibajte se štopu v središču mesta, saj ga boste tam težko dobili za daljšo pot, ker se ljudje vozijo le po okolici. Nikoli ne škodi, če za prevoz povprašate tudi med lokalnim prebivalstvom, ali gre kdo v vašo smer, ima prostor v avtu ...

– Hodite v smeri vožnje, vendar ne v neskončnost. Neobljudeni kraji vam ne bodo prinesli prevoza, statistika pa potrjuje, da več avtomobilov pomeni več avtoštopa. Če torej ne nameravate pešačili iz kraja v kraj, ostanite v stiku z obljudenimi potmi.

– Nosite svetla, barvita in živahna oblačila, za katera med štoparji velja prepričanje, da je z njimi lažje dobiti prevoz. Predvsem zato, ker vas v njih hitreje opazijo, poleg tega pa ne delujete zanemarjeno.

– Ne kadite. Ne držite v rokah pločevinke piva ali steklenice vina. Pač ni privlačno za voznike.

Varen avtoštop je dober avtoštop

Tako kot ima voznik le nekaj sekund, da preuči štoparja, jih ima tudi štopar, ki se mora v nekaj trenutkih odločiti, ali bo sprejel prevoz ali ne. Na kaj je treba biti pozoren? – Zaupajte svoji intuiciji. Če vam le droben glasek prišepne, da k temu človeku ni dobro prisesti v avto, tega nikar ne storite. Saj veste, kaj pravi eno od štoparskih pravil – prišel bo drugi.

– Če je le mogoče, štopajte v dvoje. Morda včasih traja dlje, a je bolj varno.

– Ne štopajte ponoči, če ni nujno. Če že iščete štop ponoči, poskusite na bencinski črpalki, kjer je vsaj malo svetlobe in lahko z voznikom spregovorite, preden mu prisedete. Prav tako ne štopajte na čudnih, neobljudenih krajih.

– Še posebej za ženske velja, naj ne nosijo izzivalnih oblačil, ko štopajo, ker jih vozniki zlahka zamenjajo za dekleta, ki ob cesti ponujajo svoje spolne usluge.

– Še preden sedete v avto, si zapomnite model, barvo in registrsko številko, SMS s podatki pošljite prijatelju, družini ...

– Sedite na sprednjem sedežu, saj je z njega v primeru nevarnosti lažje pobegniti kot z zadnjega. Nahrbtnik poskusite imeti na tleh pri sebi, če ne drugega, pa vedno imejte pri sebi osebne dokumente in denar.

– Bodite vljudni in prijazni, a zadržani in pozorni na dogajanje. Razen prevoza ne pričakujte ničesar od voznika. Če sredi poti začnete opažati čudne stvari, prosite voznika, naj ustavi ob prvi črpalki ali gostilni, nekje, kjer je veliko drugih ljudi, in se zahvalite za prevoz.

– Manj verjetnosti je, da boste žrtev napada, če vam avtoštop ponudi ženska voznica, ne moški. Zgolj v razmislek.

Ne spreglejte