Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
8.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 8.08

8 let, 5 mesecev

V zibelko lipicanskih konj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Decembra bo v Kobilarni Lipica veselo. Praznovanja se začenjajo že ta konec tedna, ko prirejajo dneva odprtih vrat, odpirajo pa tudi pokrito drsališče.

Zakaj tja? Kobilarna Lipica šteje že častitljivih 432 let in je izvorna kobilarna ene najstarejših kulturnih pasem konj – lipicancev. Kot takšno so jo leta 1996 tudi razglasili za kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo. Ni dvoma, da s podobo vihrajočih belih griv na kraških pašnikih skrbi za prepoznavnost Slovenije po svetu (pa čeprav lipicance še vedno prepogosto pripišejo Avstrijcem ali Špancem).

Zakaj zdaj? Kobilarna je za obiskovalce odprta vse dni v letu, ta konec tedna pa bo vstop prost. Brezplačne bodo tudi vse druge aktivnosti, ki jih pripravljajo.

Kaj se bo dogajalo? Dneva odprtih vrat bosta priložnost za prvi stik s konjem, pa tudi za vožnjo s kočijo in jahanje ponijev. Oba dneva ob 12. in 14. uri pripravljajo razširjene praznične oglede posestva Kobilarne Lipica, od 11. do 13. ure si bodo lahko obiskovalci ogledali trening lipiške jahalne šole, vsako polno uro od 11. do 14. ure prikaz podkovanja konj, pol ure za tem pa še prikaz vpreganja lipicancev. Oba dneva bo Kobilarno Lipica obiskal tudi Martin Krpan s svojo kobilico, ki bo zagotovo vesel pozornosti najmlajših obiskovalcev.

V soboto ob 11. uri bodo odprli tudi pokrito drsališče pred hotelom Maestoso. Ob odprtju drsališča pripravljajo nastop na ledu in brezplačno ABC šolo drsanja za najmlajše. Drsanje bo oba dneva brezplačno.

Če vam vse to ni dovolj, se lahko na golf igrišču ob 11. uri udeležite brezplačne ABC šole golfa, uro za tem pa še brezplačne šole lokostrelstva.

Kaj pa preostali dnevi? Z dnevoma odprtih vrat se decembrska doživetja v Lipici šele začenjajo. Ob preostalih decembrskih sobotah in nedeljah bodo ob drsališču božično-novoletne stojnice in raziskovalno-ustvarjalne delavnice, 8., 26. in 30. decembra ter na prvi dan novega leta pa si lahko ob 15. uri ogledate praznično predstavo lipiške šole jahanja.

25. decembra prihaja na obisk Božiček, 26. decembra, na Štefanovo, se v Lipici po dolgi vrsti let znova obeta blagoslov konj, 29. decembra pa pride še Dedek Mraz. In za konec – v Lipici lahko tudi preživite tudi Silvestrov večer.

Ne spreglejte