Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
7.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 7.35

8 let

V Podkoren k parkljem iz treh dežel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V torek bo otroke obiskal Miklavž, prvi od treh radodarnih zimskih mož, že danes pa bodo v Podkorenu divjali strašni parklji.

Podkoren je vasica pri Kranjski Gori, ki je danes znana predvsem po tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju, nekoč pa je bila pomembna postojanka na cesti prek Korenskega sedla, povezavi med deželama Kranjsko in Koroško. Šele izgradnja karavanškega predora leta 1990 je Podkoren umaknila s poti voznikov, ki se zdaj proti Avstriji raje odpravijo skozi goro, namesto čez njo.

Zakaj tja? "Tako kot je Kranjska Gora kulturno in družabno središče regije, je Podkoren njeno alpsko srce," piše na straneh kranjskogorske občine. V bližajočih se zimskih dneh se proti Kranjski Gori valijo trume snega željnih turistov, Podkoren pa je dovolj odmaknjen, da lahko obiskovalcem ponudi mir in gorsko idilo.

Zakaj zdaj? Danes ob 18. uri bo mir v Podkorenu prekinil ognjeni spektakel, tako imenovani krampuslauf, na katerem se bodo predstavili parklji treh držav, Slovenije, Avstrije in Italije, ki se srečajo na tromeji nedaleč stran. Glede na kraje, od koder prihajajo, se razlikuje tudi oprava rogatih in sajastih parkljev, ki bodo divjali po vasi, tulili in rožljali z verigami.

Kaj početi? Po sprevodu parkljev zabava še ne bo končana, ampak se bo do jutranjih ur nadaljevala z glasbeno skupino Harmonk'n'roll. Ne bojte se mraza, zabava bo v šotoru in tudi parklji bodo poskrbeli, da vam bo toplo. Sicer pa bližnja okolica Podkorena ponuja še marsikaj. Ker omembe vrednega snega še ni bilo, boste smučanje morali za zdaj še preskočiti, zato pa se lahko odpravite na ogled bližnjih znamenitosti. Blizu so Zelenci, izvir Save Dolinke, ki s svojo izrazito zeleno barvo začarajo vsakega obiskovalca. Stopite lahko na tromejo med Slovenijo, Avstrijo in Italijo, ki leži na nadmorski višini 1510 metrov, v tamkajšnjem planinskem domu pa si privoščite fižol z gobami, njihovo specialiteto. Ne nazadnje pa je možen tudi skok čez mejo v italijanski Trbiž. Tam si lahko menda privoščite eno najboljših pic v Italiji ali pa usnjeno jakno, po katere smo Slovenci nekoč množično "romali".

Ne spreglejte