Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2011,
9.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 3. 2011, 9.10

8 let, 5 mesecev

V Planico in Tamar na zimske užitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ko se začne poslavljati zima, Planica s svojo naravno lepoto počasti svetovno skakalno elito.

V treh dneh, kolikor traja skakalni vikend, se v Planici zbere več kot 100.000 obiskovalcev, navdušencev skakalnega športa, ki s sabo prinesejo navdušenje, dobro voljo, a brez harmonike in tiste znane pesmi Planica, Planica, snežena kraljica seveda ne gre. Najprej se začne »dogajati« na cestah, ki z vseh koncev vodijo do cilja. Lani je Planica gostila svetovno prvenstvo v poletih in tisti konec tedna je bil pravi kolaps na gorenjskih cestah.

Varnostne službe so morale nekatera prevozna sredstva zavračati že ob izhodu z avtoceste pri Hrušici. Zato organizatorji naprošajo, da se ljubitelji poletov na pot odpravijo pravočasno, da ne bo vnovič prišlo do kakšnega neljubega dogodka.

A skakalni mojstri se navdušencem vedno znova oddolžijo: Planica je znana po tem, da se na njeni skakalnici lovijo najdaljši skoki oziroma poleti. Prvi skok prek sto metrov je »padel« pod Poncami, tudi dvestotica. Kateri rekord bo podrl letošnji planiški praznik?

Dolina Tamar

Da ne boste ves dan zgolj navijali v Planici, se odpravite na izlet v Tamar. Slikovita alpska dolina Tamar se nadaljuje iz Planice in se s severa zajeda med vrhove in grebene Julijskih Alp.

Ledeniška dolina se vse bolj oži, obkrožajo jo stene Mojstrovke z leve in Ponc z desne, zaključuje pa jo ponosni Jalovec.

Pozimi si je lepo ogledati zaledenele slapove pod pobočji Mojstrovk in Travnika.

Če ste navdušenec teka na smučeh, potem vzemite opremo s sabo in se opravite na tekaško dogodivščino. Iz Planice po Tamarju je speljana tekaška proga, ki je dolga 8800 metrov. Po zadnjih podatkih je tam dovolj snega, tako da se boste res lahko potili pod zimskimi vršaci.

Uživajte v skakalnih in tekaških trenutkih!

Ne spreglejte