Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
11.14

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2013, 11.14

7 let

V objem kamniške Veronike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kamnik, eno najstarejših slovenskih mest, je avgusta še posebej razposajen.

Zakaj tja? Kamnik pod stenami Kamniško-Savinjskih Alp je bil nekoč eno najpomembnejših slovenskih mest, nekaj časa je bil celo glavno mesto dežele Kranjske. Ko so ga glavne prometne žile zaobšle, je nekoliko utonil v pozabo. Neupravičeno. Tako mesto samo kot njegova okolica namreč skrivata obilico zanimivosti, ki vabijo na eno- ali večdnevni izlet.

Zakaj zdaj? Vse do prihodnje nedelje bo Kamnik utripal v ritmu Kamfesta, ki letos praznuje deseti rojstni dan. Največji poletni kulturni festival v regiji bo ob okrogli obletnici postregel z več kot 70 dogodki. Kamniški popoldnevi in večeri bodo tako zapolnjeni z otroškimi predstavami, koncerti, gledališkimi predstavami, večeri stand-up komedije, kinom pod zvezdami, ustvarjalnimi delavnicami in športnimi tekmovanji. Glavni oder je na Malem gradu, vsa prizorišča in podrobnejši program pa najdete tukaj.

Kaj si ogledati? Kamnik ima ogleda vredno staro mestno jedro, sredi katerega se vzpenja Mali grad, osrednji kamniški simbol. Tam naj bi po legendi živela Veronika, skopa grofica, ki kot pol ženska pol kača v podzemnih kleteh še vedno čuva svoj zaklad. Če vas zanimajo bolj "oprijemljive" osebnosti, se napotite v Šutno, ulico, ki je bila nekoč predmestje Kamnika, zdaj pa velja za njegovo najlepšo ulico. Na pročeljih starih hiš boste ugledali kar nekaj spominskih plošč, med drugim lahko poiščete rojstno hišo Rudolfa Maistra. Če vam miganja še ni dovolj, pa se povzpnite do ruševin Starega gradu, ki se pnejo nad Kamnikom.

Kaj pa okolica? Ljubitelji hladu in gorske scenografije se odpravite v dolino Kamniške Bistrice vse do njenega izvira – v njegovi bližini najdete lovski dvorec kralja Aleksandra Karađorđevića, ki ga je zasnoval Jože Plečnik. Če si želite še višje, pa je prav v dolini Kamniške Bistrice tudi spodnja postaja nihalke, ki vas zapelje na Veliko planino, priljubljeno planoto s slikovitim pastirskim naseljem. Prav to nedeljo bodo tam predstavljali izdelavo trničev, okrašenih trdih sirov hruškaste oblike, ki so jih včasih izdelovali pastirji kot dokaz ljubezni in zvestobe svojim dekletom.

Če pa imate raje nižinske in ravninske terene, se napotite v bližnji Arboretum Volčji Potok. Ob vedno čudovitem parku so tam trenutno aktualne razstave metuljev, kaktusov in orhidej. Za dokončno sprostitev vas v Tuhinjski dolini na poti od Kamnika proti Vranskem čakajo še Terme Snovik, kjer lahko skočite tako v zunanje kot v notranje bazene.

Ne spreglejte