Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
13.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2013, 13.39

8 let, 5 mesecev

V Kranj na Kranfest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Najprej je bila samo Kranjska noč. Začela se je pred 31 leti in z njo so Kranjčani praznovali svoj občinski praznik. A danes je drugače.

Zakaj ta konec tedna? Ta konec tedna bo gorenjska prestolnica zaživela v barvah luči, številnih odrih in rajanju, ki mu domačini še vedno rečejo Kranjska noč, čeprav je že pred leti noč prerastla v dve noči, iz enega odra na današnjem Slovenskem trgu pa je prireditev zrasla v mesto, v katerem se dogaja na kar desetih odrih in ki ga, ob praznovanju, obiščejo številni domači in tuji glasbeniki, kulturniki in umetniki. Kranj diha s Kranfestom in tudi ta konec tedna bo tako.

Od leta 2002, ko je Kranj dobil Kranfest, so v mestu nastopali številni glasbeniki, kulturniki, umetniki in gledališčniki, predstavile so se številne folklorne skupine, mesta, pobratena s Kranjem, letos pa bodo med drugim v okviru Kranfesta in 31. kranjske noči obiskovalce zabavali Helena Blagne, Jan Plestenjak, Tabu, Coverlover, Pop Design, Rok’n’Band, Pero Lovšin, Manouche, stand up komiki, klapa Bonaca in številni drugi, v okviru Kranfesta pa bo tudi kolesarska dirka za 45. veliko nagrado Kranja, ter državno prvenstvo v odbojki na mivki, ki vedno pritegne veliko gledalcev. Kranfest je brezplačen.

Kaj še nudi Kranj? A Kranj je daleč od tega, da bi bil samo Kranfest. Kranjčani sicer večkrat rečejo, da se v Kranju nič ne dogaja, a to še zdaleč ne drži. Če želite občutiti dogajanje, morate priti v mesto. V Kranju ne mine mesec, da si ne bi mogli ogledati te ali one prireditve, mesto nad Savo in Kokro pa še kako spoštuje svojo tradicijo, tradicijo ljudi, ki so v njem živeli in ustvarjali in tradicijo kulture.

Tako vsako leto v Kranj derejo oboževalci gledaliških desk, da si ogledajo cvetober gledaliških predstav na Tednu slovenske drame, z oživitvijo starega mestnega jedra pa se je v Kranju začelo dogajati na številnih prizoriščih. Mesto je dobilo prelep pokrit amfiteater ob starem gradu Khislstein, v katerem vsak teden v poletju poskrbijo za koncertno in gledališko dogajanje, tukaj sta še festival Carniola in Teden mladih, obenem pa za pestrost v mestu skrbijo tudi posamezniki, ki skupaj z javnimi ustanovami, kot je Zavod za turizem Kranj, poskrbijo za Mednarodni festival lajnarjev, Kranj živi s športnimi prireditvami, po novem lahko uživajo v kinu pod zvezdami ali pa se iz Kranja lahko odpravite kam v bližnjo okolico, kjer je na pretek turističnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti.

Kaj pa zgodovina? Ob obisku Kranja ne morete mimo gorenjskih muzejev, ki ponujajo tako ogled stalnih kot občasnih razstav. Med stalnimi velja izpostaviti seveda ogled hiše, v kateri je živel in delal dr. France Prešeren, razstavo Prelepa Gorenjska, železna nit in Ljudska umetnost na Gorenjskem, center kulture pa je pred kratkim dokončana Mestna knjižnica z najsodobnejšo opremo in številnimi dogodki, ki se v njej odvijajo skozi vse leto.

Zanimiv je tudi voden ogled po starem mestnem jedru, posebnost Kranja pa so tudi rovi pod starim Kranjem. V 1300 metrov dolgih rovih lahko občudujete čisto prave kapnike in zanimive jamske živali. Najpogostejši vrsti sta jamska kobilica in pajek jamska meta. V rovih si lahko ogledate tudi razstavo, ki podrobneje predstavlja kranjsko podzemlje in rove pod starim Kranjem. Na ogled je razstava mineralov in fosilov, rekonstruirano zaklonišče iz 2. sv. vojne, doživite pa lahko tudi simulacijo letalskega napada.

Kam po sprostitev? Bogat koncertni program se odvija poleti v Letnem gledališču Khislstein, v Layerjevi hiši, v stolpu Pungert in v Galeriji Prešernovih nagrajencev, ki je skrbnik in varuh izjemne kulturne dediščine – Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada RS. Če vas zamika nekoliko bolj popotniški izlet, se lahko odpravite peš na bližnja hriba: Šmarjetno in Sveti Jošt, kjer vas bo čakal ob sončnem dnevu čudovit razgled in mir, obenem pa boste s hojo na vrh okrepili telo in duha. Odpravite se lahko tudi na ogled protokolarnega centra Brdo in kanjona Kokre.

Ne spreglejte