Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2012,
11.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 7. 6. 2012, 11.43

8 let, 5 mesecev

V Kobarid na štruklje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Letos se bodo v Kobaridu na festivalu Štrukljada že tretjič zbrali ljubitelji znane sladice iz teh krajev - kobariških štrukljev.

Zakaj tja? Zgornja dolina Soče s svojimi lepotami obiskovalce privablja vse leto, predvsem v toplejših mesecih pa se v Kobarid in okolico zgrinja ogromno ljudi. Večina jih je iskalcev razgibanih počitnic, saj ti kraji ponujajo res široko izbiro aktivnega načina preživljanja prostega časa, od pohodništva do jadralnega padalstva in vodnih športov.

Tisti, ki radi dobro jedo, pa vedo, da se je v Kobarid vredno zapeljati tudi zaradi odlične hrane. Kobarid je namreč dom nekaterih izjemnih gostincev, pohvali pa se lahko tudi z jedjo, ki nosi njegovo ime – kobariškimi štruklji.

Zakaj zdaj? V sklopu Kobariškega sejma bo kobariški osrednji trg v soboto gostil Štrukljado, festival, ki slavi kobariške štruklje. Prireditev, ki se začne ob 16. uri, pripravlja Kobariški gastronomski krog, ki ga sestavljajo restavraciji Topli val in Kotlar, Hiša Franko, gostilna Breza in gostišče Jazbec. Poskusili boste lahko kobariške štruklje, kot jih pripravljajo ti gostinci, izdelavo štrukljev pa bodo obiskovalcem predstavili kobariški osnovnošolci in domačinke.

Kaj početi? Možnosti, kako pokuriti kalorije, ki si jih boste nabrali s štruklji, je obilo. Kolesarji se pozanimajte glede poti, ki jih priporočajo v tamkajšnjem turističnem centru, seveda pa se lahko na odkrivanje podate kar sami. Vzdržljivi pohodniki si izberite katerega od okoliških vrhov, tisti bolj "turistični" pa se odpravite k slapu Kozjak. Nezahtevna in ne preveč dolga pot bo več kot poplačana, ko se boste znašli v temačni dvorani, v katero pada 15-metrski slap.

Soča kot vedno vabi navdušence nad raftingom in veslanjem v kajaku, za kopanje pa si raje izberite Nadižo, ki velja za eno najčistejših in najtoplejših alpskih rek. Ena najpomembnejših turističnih dejavnosti na tem območju je tudi ribolov. Razen Soče, na kateri je dovoljena plovba, so vse preostale reke na tem območju – Nadiža, Tolminka, Bača, Kneža, Koritnica, Idrijca in Trebuščica – rezervirane samo za ribiče. Edini dovoljen način ribolova je muharjenje.

Izjemna termika ob strmih pobočjih okoliških gora pa v te kraje privablja tudi vse več jadralnih padalcev. Raj zanje je predvsem kobariški Stol, saj njegov več kot 20 kilometrov dolg razgledni greben nudi izjemne možnosti za dolge prelete.

Kako tja? Sicer nobena cesta iz središča države v Kobarid ni kratka, večina pa jih je prav slikovitih. Iz smeri Ljubljane se lahko do Kobarida pripeljete skozi Idrijo, skozi Škofjo Loko čez prelaz Kladje ali čez Sorico, čez Sorico pa tudi iz smeri Bohinja in Bleda. Pot vas potem vodi skozi Most na Soči in Tolmin. Prek Gorenjske se lahko odpravite čez prelaz Vršič in skozi Bovec, s primorskega konca je dostop skozi Novo Gorico, iz sosednje Italije pa lahko prečkate obmejni prehod Vrtojba pri Novi Gorici ali Robič pri Kobaridu.

Ne spreglejte