Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.54

8 let

V Jeruzalem na trgatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ne, ne govorimo o izraelskem Jeruzalemu, ampak predlagamo tistega, ki je nekaj tisoč kilometrov bližje – v Prlekiji. V te kraje namreč prihaja najpomembnejši čas v letu, čas trgatve.

Jeruzalem je svoje ime dobil že v 13. stoletju, ko so na tem območju živeli križarji, ki so iskali pot v današnji Izrael. Kraj sredi Ljutomersko-ormoških goric so poimenovali po sliki Žalostne matere Božje, ki so jo prinesli iz izraelskega Jeruzalema in še danes krasi glavni oltar v Marijini cerkvi, najvišji točki vasi. Križarji so te kraje večkrat ubranili pred turškimi vpadi, odgovorni pa so tudi za razcvet najpomembnejše dejavnosti na okoliških gričih – vinogradništva. Zakaj tja? Jeruzalem in okoliški kraji so morda manj znana, a prav tako zelo pomembna vinska zgodba Slovenije. Z vinogradi in sadovnjaki obrasli griči navdušijo vsakega obiskovalca in ponujajo obilico možnosti za raziskovanje. Če vam uživanje v pogledu čez griče vse tja do Blatnega jezera ni dovolj, se lahko peš ali s kolesom razgibate po poteh, ki vijugajo med vinogradi. V bližini je kar četvero term, najbližje in najnovejše so Bioterme Mala Nedelja, daleč pa ni niti do Banovcev, Moravskih Toplic in Radencev. Glavni razlog, zaradi katerega ljudje prihajajo v Jeruzalem, pa je zagotovo vino.

Kaj pojesti in popiti? Ljubitelji dobre hrane in vinske kapljice ne boste razočarani. Izbirate lahko med številnimi turističnimi kmetijami, vinotoči in drugimi gostilnami, ki se lahko pohvalijo s pristnimi prleškimi jedmi, kot so žganci, smetanova juha, ajdovi krapci, postržjače, meso iz tünke in nepozabna prleška gibanica. Za tiste, ki ste navajeni restavracij na višji ravni, pa bodo poskrbeli v Dvorcu Jeruzalem, kjer lokalne dobrote mešajo z modernejšimi vplivi.

Vino je v teh krajih posebna zgodba. Zaradi ugodne lege in podnebnih pogojev vinska trta tukaj raste že od nekdaj. Čeprav vinarji pridelujejo tudi nekaj rdečih sort, v vinogradih vsekakor prevladujejo bele – od šipona, laškega in renskega rizlinga, chardonnayja, sauvignona in belega pinota do traminca in rumenega muškata. Degustacije ponujajo praktično vse vinske kleti in kmetije, če se odločite, da jih boste obiskali vse po vrsti, pa raje tam tudi prespite. Sobe ne bo težko najti – ker vedo, da se ob prleških dobrotah človek težko ustavi, večina turističnih kmetij in gostišč ponuja prenočišča.

Kaj kupiti? V soboto se lahko nedaleč stran od Jeruzalema sprehodite po kar dveh tržnicah – turistični v Ljutomeru in kmečki na Cvenu, kjer obljubljajo prleške dobrote, kot so kvasenice in poštržjače. V nedeljo pa bo v Mekotnjaku "bučarija", prireditev, na kateri si lahko ogledate, kaj vse je mogoče pridelati iz buč … In dobro bučno olje je zagotovo eden najboljših spominkov, ki jih lahko prinesete iz Prlekije.

Zakaj zdaj? V Ljutomersko-ormoških goricah bodo te dni zakorakali v vrhunec vinogradniške sezone – trgatev. Številni vinogradniki, vinske kleti in turistične kmetije rade volje sprejmejo radovedneže, ki bi radi od blizu doživeli ta veseli dogodek ali pa v njem celo sodelovali. Za tiste, ki so vinogradništvo in vinarstvo do zdaj povezovali bolj s Primorsko, je izlet v Jeruzalem odlična priložnost, da spoznajo še vinorodno deželo na drugem koncu Slovenije.

Ne spreglejte