Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
11.33

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet Istra Hrvaška školjke

Četrtek, 7. 3. 2013, 11.33

4 leta, 9 mesecev

V Istro na školjke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če iščete razlog za krajši pobeg proti jugu, so dnevi školjk v hrvaški Istri prava izbira.

Zakaj tja? Večina lačnih ust že dobro pozna dobrote, ki jih ponuja istrski polotok, pa naj gre za "modro Istro" oziroma morsko kulinariko ali "zeleno Istro", torej bolj celinske specialitete. Med te druge ob mesu spadajo tudi tartufi in šparglji, modroistrska hrana pa zaobjema vse, kar ponuja morje. Tudi školjke, ki so najboljše prav pozimi.

Zakaj zdaj? Turistično mrtvilo, ki v hladnejših mesecih vlada v teh krajih, lahko izrabite v svojo korist in v miru uživate v dobrotah iz istrskih voda. Vse do 23. marca namreč v severozahodni Istri oziroma na območju Umaga, Novigrada, Brtonigle in Buj prirejajo dneve školjk, prvo tovrstno prireditev na tem območju. Za to priložnost je 11 restavracij, vključenih v projekt, pripravilo posebne jedilnike, ki seveda temeljijo na školjkah, spremljajo pa jih neizogibno istrsko olivno olje in vina lokalnih pridelovalcev.

Istrani obljubljajo, da so njihovi pedoči, kapesante, dondole, mušule in drugi lupinarji zaradi čistega morskega dna prav posebnega okusa. Še posebej vrhunske naj bi bile njihove kapesante, ki praviloma živijo blizu virov sladke vode in so ob izlivu reke Mirne na zahodni istrski obali našle idealno rastišče.

Drugi slastni dogodki V Istri, tako na hrvaški kot na slovenski strani, se podobni dogodki in prireditve, kot so dnevi školjk, vrstijo skozi vse leto. Dneve tartufov ste žal že zamudili oziroma boste morali nanje čakati tja do septembra oziroma oktobra, lahko pa si v koledarčku označite nekaj bližjih datumov. Že ta konec tedna bo v Krasici, slikoviti vasici pri Bujah, potekal Oleum olivarum, sejem olivnih olj, na katerem se bodo predstavljali tako hrvaški kot slovenski in italijanski pridelovalci. 17. in 18. marca bo v Izoli festival malvazije, konec marca pa so že na vrsti (predvsem divji) šparglji. V hrvaški Istri se dnevi špargljev, ko boste lahko v tamkajšnjih restavracijah uživali v teh aromatičnih poganjkih, začnejo že 25. marca, sredi aprila pa se pripravlja tudi slovensko praznovanje, Šparga fest.

Ne spreglejte