Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 12. 2010,
17.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 22. 12. 2010, 17.02

8 let, 1 mesec

V Hišo eksperimentov in na drsališče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hiša eksperimentov v Ljubljani je pravi naslov, da prebudite v sebi otroško radovednost ali z vedoželjnostjo okužite svoje malčke. Male sive celice lahko prevetrite še na drsališču v Tivoliju.

V milnem mehurčku in na fakirski postelji Hiša eksperimentov je prav posebna hiša, v kateri se boste lahko oblekli v milni mehurček, šepetali na daljavo, merili svoje reflekse, ležali na fakirski postelji, se razmnoževali z zrcali, občudovali plešočo tekočino, poslušali svoj odmev in kopico slovenskih narečij, kolesarili na sladkolesu, za nos potegnili svoje oči, se kaj novega naučili ob številnih dogodivščinah … kar ne bo vam zmanjkalo izzivov, za katere si boste morali vzeti vsaj dve uri časa. Ta teden je Hiša eksperimentov obogatela za tri nove eksperimente – Vrtilnik, Manj je več in Tekočina pleše preko spleta –, za nameček pa v svojo zbirko dogodivščin dodala Spominologijo.

Naredil sem in znam!

Če Hiše eksperimentov še niste obiskali, ste se z njo morda srečali že na ljubljanskih mestnih avtobusih, kjer so vam krajšala vožnjo zanimiva vprašanja s poljudnoznanstvenimi odgovori in prepoznavnimi risbami Boža Kosa, ki so tudi zaščitni znak Hiše eksperimentov na Trubarjevi cesti v Ljubljani. V interaktivnem centru znanosti, kjer se prepletajo znanost, učenje, umetnost in humor, boste lahko ob bogati zbirki eksperimentov oblike "izvedi sam" hudomušno razgibali svoje male sive celice, na zabaven način spoznavali naravne zakone ali po dolgih letih spet postali vedoželjni kot otroci. Med samostojnim raziskovanjem boste mimogrede osvajali prvine znanosti in tehnike, seveda pa so radovednim obiskovalcem z informacijami vedno na voljo tudi zaposleni, ki vas bodo razsvetlili s kakšno dodatno razlago.

Hišo, v kateri se ustvarjalno spojita znanost in šaljivo učenje, lahko obiščete vsako soboto in nedeljo med 11. in 19. uro, oba dneva ob 17.00 pa nikar ne zamudite tematske dogodivščine s kopico zabavnih poskusov. Na božično soboto je na urniku Mehurčkologija, v nedeljo, 26. decembra, pa Tlakologija. Hiša eksperimentov bo odprta tudi med novoletnimi počitnicami: v torek boste lahko ob standardnih petih popoldne "možgančkali" ob Trenjelogiji, v sredo ob Vonjologiji in v četrtek ob Barvologiji. V Hiši eksperimentov lahko ob sodelovanju Kvarkadabre, društva za tolmačenje znanosti, občasno prisluhnete tudi poljudnoznanstvenim predavanjem z zanimivimi tematikami.

Prevetritev malih sivih celic

Prebujanje malih sivih celic v Hiši eksperimentov lahko združite z njihovo prevetritvijo na drsališču v Tivoliju, ki je za rekreativne drsalce ob sobotah odprto od 10.00 do 11.30 in od 20.00 do 21.30, ob nedeljah pa se lahko na drsalkah po tivolskem ledu zapodite med 14.00 in 15.30. Tam si lahko tudi sposodite drsalke in z njimi ob glasbeni spremljavi živahno zarežete v gladko ledeno ploskev.

Ne spreglejte