Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2013,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izlet Bohinj

Četrtek, 12. 9. 2013, 8.00

6 let, 7 mesecev

V Bohinj med krave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta konec tedna je čas za najstarejšo bohinjsko prireditev, Kravji bal, ki je nekoč zaznamoval konec pašne sezone, skozi več kot pol stoletja pa je prerasel v pravi praznik.

Zakaj tja? Bohinjsko jezero je tišji in mirnejši, pa tudi večji brat Blejskega. Je namreč največje naravno jezero v Sloveniji, ki očara v vsakem letnem času. Bistra voda, ki se poleti ne ogreje na več kot kakšnih 22 stopinj Celzija, priteguje ljubitelje vodnih športov, bregovi in vrhovi, ki se vzpenjajo nad jezerom, pa pohodnike.

Zakaj zdaj? To nedeljo v Ukancu na zahodnem bregu Bohinjskega jezera prirejajo tradicionalni, že 57. Kravji bal, najstarejšo bohinjsko prireditev, ki oznanja konec poletne turistične sezone, hkrati pa tudi začetek aktivne jeseni. In še pomembneje – gre za konec pašne in planšarske sezone. Od tod tudi izvirajo začetki prireditve – Kravji bal se je razvil iz tradicionalnega prihoda planšarjev in njihovih krav z okoliških planin.

Dodaten razlog za obisk Bohinja ta konec tedna je vsekakor tudi optimistična vremenska napoved. Ti konci imajo pregovorno muhasto vreme, pravijo namreč, da ima v Bohinju dež mlade, a kot kaže, bo ta konec tedna vendarle sijalo sonce.

Kaj se bo dogajalo? Glavne zvezde bodo seveda krave, ki jih bodo z višje ležečih planin pripeljali majerji in planšarji, opremljeni s sirarsko opremo. Sledi pa zabava z glasbo, folkloristi, humoristi in obveznim srečelovom ter, seveda, bohinjskim sirom. Podrobnejši program najdete tukaj.

Kako tja? Pred prireditvenim prostorom bo poskrbljeno za brezplačna parkirišča. Organizatorji pravijo, da pričakujejo veliko število obiskovalcev, a bo za vse dovolj parkirišč. Da bi Bohinj ohranili čim bolj zelen, pa predlagajo alternativo, in sicer da se na prireditev pripeljete z javnim prevozom. Do Bohinja vas pripelje vlak, s postaje pa bodo do prireditvenega prostora organizirali avtobusni prevoz. Avtobus bo vozil na relaciji Železniška postaja Bohinjska Bistrica–Ukanc in Ukanc–Železniška postaja Bohinjska Bistrica. Vezan bo predvsem na prihode in odhode vlakov, ustavljal pa bo na vseh avtobusnih postajah po Spodnji bohinjski dolini.

Ne spreglejte