Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
13.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mačke živali potovanja turizem

Petek, 15. 3. 2013, 13.46

6 let, 6 mesecev

Top destinacije za obsedence z mačkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Seznam potovalnih idej za vse mačje obsedence, ljubitelje ali le simpatizerje.

Revija Travel + Leisure je za vse, ki ste se že kdaj hahljali ob posnetkih mačk na YouTubu, sestavila seznam destinacij, ki se vam jih izplača obiskati.

Japonske mačje kavarne Res je, da imajo kavarno, v kateri prebivajo mačke, tudi na Dunaju, prav tako jo nameravajo odpreti v Londonu, a nihče ni z njimi tako obseden kot Japonci. V Tokiu je več kot sto mačjih kavarn (rečejo jim neko), v katerih se gostje ob srkanju kave še pocrkljajo s tamkajšnjimi prebivalkami. Najbolj priljubljene so menda Cateriam, Nekobukuro, Curl Up Café in Nyafe Melange, sicer pa obstaja priročen turistični zemljevid z vrisanimi mačjimi lokacijami.

Festival mačk v Ypresu Festival mačk oziroma Kattenstoet v belgijskem mestu Ypres prirejajo vsaka tri leta na drugo majsko nedeljo. Zadnji je bil lani, torej se lahko prihodnjega udeležite leta 2015. Festival sicer izvira iz precej temačne srednjeveške zgodbe. Nekoč naj bi namreč mačke metali s cerkvenega zvonika, verjetno zato, ker so jih povezovali s čarovništvom. Današnje praznovanje je veliko manj krvavo – z zvonika sicer še vedno mečejo mačke, a so te plišaste. Sicer pa se po mestnih ulicah zapeljejo tudi ogromne mačje skulpture, v kosmatinke pa se seveda našemijo tudi obiskovalci.

Japonski otok, ki ima več mačjih kot človeških prebivalcev Na japonskem otoku Taširodžima blizu Honšuja živi več mačk kot ljudi. Otočani so v preteklosti namreč gojili sviloprejke, mačke pa so jim pomagale iztrebljati miši. Verjeli so tudi, da kosmatinke prinašajo srečo, zato so zanje dobro skrbeli, predvsem ribiči, ki so jih hranili z ostanki rib. Do danes se je večji del prebivalcev odselil, ostalo jih je le še kakšnih sto, medtem pa se mačke veselo množijo naprej.

Moskovski mačji cirkus Ta nenavadni cirkus, ki ima sedež v Moskvi, sicer pa pogosto gostuje po svetu, sta leta 1990 ustanovila Jurij Kuklačev in njegov sin Dmitrij. V njem živi in nastopa okoli 120 mačjih artistk in artistov, ki med drugim obvladajo hojo po vrvi, stanje na sprednjih tacah, lovljenje ravnotežja na gugalnem konju in sedenje na stekleni krogli.

Muzej in nekdanji dom Ernesta Hemingwaya na Floridi Idealna destinacija za tiste, ki ste hkrati oboževalci mačk in knjig Ernesta Hemingwaya. V veliki hiši na otoku Key West južno od floridskega polotoka, v kateri je pisatelj nekoč bival in kjer je zdaj urejen spominski muzej, biva okoli 50 mačk, ki so potomke Hemingwayeve mačke Snowball (Snežna kepa). Zanimivost: tako kot njihova prednica jih ima večina po šest "prstov" oziroma krempljev na nogah.

Malezijsko mačje mesto Podobno kot številni drugi azijski narodi tudi Malezijci verjamejo, da mačke prinašajo srečo. V mestu Kučing, katerega ime naj bi izhajalo iz malajske besede za mačko (kucing), so jim tako uredili muzej. Vanj obiskovalci stopijo dobesedno skozi usta ogromne mačje skulpture, v muzeju pa si lahko ogledajo kup eksponatov, umetnin in drugih predmetov, povezanih z mačkami. Med drugim je razstavljena tudi mumificirana mačka iz starega Egipta.

Mačje zavetišče v ruševinah starega Rima Starorimske izkopanine na trgu Torre Argentina v središču Rima gostijo zavetišče za mačke, ki je skozi leta postalo prava turistična atrakcija. Za kakšnih 300 mačk skrbijo prostovoljci, marsikateri priboljšek pa jim prinesejo tudi obiskovalci. Menda se je tam rada zadrževala italijanska igralka Anna Magnani – ko je v bližini snemala film, je vsak odmor izkoristila za to, da je hranila prebivalke zavetišča z verjetno najlepšo lokacijo na svetu.

Plavajoče zavetišče v Amsterdamu Še eno nenavadno zavetišče je Poezenboot v Amsterdamu na Nizozemskem. Domuje namreč v barki, zasidrani v kanalu Herengracht. Leta 1966 ga je ustanovila lokalna mačja zavetnica, od takrat pa je postalo atrakcija tako za domačine kot turiste. Obiskovalci lahko pomagajo pri oskrbi mačk, primaknejo kakšen prispevek ali katero od mačk posvojijo.

Pariško živalsko pokopališče V severozahodnem predmestju Pariza Asnières-sur-Seine stoji največje pokopališče domačih ljubljenčkov na svetu. Tam so pokopane najrazličnejše živali, največ pa je psov in mačk. Mnogi nagrobniki so prav veličastni, med njimi pa lahko pogosto uzrete tudi žive štirinožne sprehajalce.

Ne spreglejte