SiolNET. Trendi Potovanja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sprehod po pravljičnih gradovih Evrope

2

termometer

Jesen je ravno dovolj domišljijski čas za obiskovanje gradov, ki s svojo obliko in zgodovino še najbolj spominjajo na gradove iz pravljic. Številni izmed njih so bili navdih Disneyjevim gradovom.

Neuschwanstein, Nemčija

Zagotovo najbolj znan in verjetno res eden izmed najbolj pravljičnih gradov je postavljen v objemu bavarskih hribov, blizu kraja Füssen. Grad, ki je bil navdih za Trnuljčičin grad v Disneyjevih parkih, je nekoč pripadal bavarskemu kralju Ludwigu II. Navdih zanj je Ludvik II. dobil pri ogledu gotskega gradu Wartburg in kot občudovalec vsega romantičnega in kičastega je sklenil, da bo postavil tudi sam svoj grad. Žal konca gradnje ni dočakal, saj se je v sumljivih okoliščinah utopil s svojim psihiatrom. Neuschwanstein je eden izmed najbolj fotografiranih stavb v Nemčiji in ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v državi.

Eltz, Nemčija

Burg Eltz je srednjeveški grad, utrdba v hribih, ki jo s treh strani obkroža reka Elzbach. Stoji v bližini najstarejšega nemškega mesta Trier. Grad je ves svoj čas v lasti rodbine Eltz, ki je v njem živela od 12. stoletja, 33 generacij. Ker ni toliko znan širšemu turističnemu občinstvu, je njegov ogled še posebej zanimiv in dokaj miren.

Chillon, Švica

Ob prekrasnem Ženevskem jezeru in v objemu Alp stoji grad Chillon, ki je švicarska najbolj znana zgodovinska stavba. Grad je sestavljen iz 100 samostojnih stavb, ki so bile postopoma povezane v enotno celoto. Od sredine 12. stoletja je bil grad dom grofov Savojskih, pozneje so se njeni lastniki spremenili, a nikoli ne na bojevit način, vedno na miren, prek pogodb. Znan je postal z lordom Byronom, ki je napisal pesem Ujetnik gradu Chillon iz leta 1816.

Bran, Romunija

Grad Bran je najpogosteje označen kot grad grofa Drakule, čeprav Vlad Tepeš, zgodovinska oseba in mit, ki ima korenine v vampirski zgodbi Brama Stokerja, ni nikoli prebival v njem. Grad leži visoko nad karpatskimi gozdovi na vrhu strme skale in je bil stoletja nazaj uporabljen kot obrambni grad proti Otomanskemu imperiju. Pozneje je postal pogosta postaja v hribovjih med Transilvanijo in Vlaško. Grad je ena izmed najbolj obiskanih turističnih atrakcij Romunije.

Corvin, Romunija

Še en posebno pravljičen in poln legend grad se nahaja v Romuniji. Mešanica gotike, renesanse in baroka je naredila poseben grad, ki stoji na apnenčastem skalovju, na ostankih trdnjave iz 12. stoletja. V 15. stoletju ga je dogradil še ogrski kralj Matija Korvin in po njem ima tudi ime. Grad ima nešteto stolpov in 30 metrov globok jarek ter en sam majhen mostiček. Preživel je tri požare, zadnjega leta 1854, ko je vanj treščila strela.

Eilena Donan, Škotska

Eilean Donan je majhen otoček z gradom v zahodnem delu Škotske. V začetku 20. stoletja se je začela obnova gradu in takrat se je tudi grad povezal s kopnim. Grad so zgradili v 13. stoletju kot obrambo pred Vikingi. Slikovit grad se pogosto pojavlja na fotografijah in filmih. Občudovali smo ga lahko v filmu Elizabeta in v Jamesu Bondu: Svet ni dovolj.

Egeskov, Danska

Grad je eden izmed najbolj prepoznavnih gradov na Danskem in grad z najbolje ohranjenim obrambnim jarkom v Evropi. Zgradili so ga pred 450 leti kot utrdbo pred vpadi sovražnikov. Zgrajen je na hrastovih stebrih na majhnem jezeru z največjo globino 5 metrov. Včasih je bil dostop do njega mogoč zgolj z dvižno brvjo. Po legendi so za gradnjo uporabili ves okoliški hrastov gozd, zato se imenuje Egoskov, kar pomeni hrastov gozd, les.

Segovia Alcazar, Španija

Grad mogočno stoji na skalni pečini nad sotočjem rek Eresme in Clamores v Španiji in je eden od najbolj znanih španskih gradov. Alcazar je bil prvotno zgrajen kot arabska utrdba, vendar je služil kot kraljeva palača, državni zapor, visoka šola in vojaška akademija. V srednjem veku je bila to ena izmed najljubših rezidenc vladarjev Kraljevine Kastilje in ključna trdnjava v obrambi kraljestva. Grad je bil navdih za grad Sneguljčice v Disneyjevih tematskih parkih.

Malbork, Poljska

Grad Malbork je vpisan v seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO in je največji grad na svetu po svoji površini in največja zgradba v Evropi iz opeke. Grad fascinira z mogočnostjo srednjeveške trdnjave, v katerem so domovali znameniti tevtonski vitezi. Trdnjava je bila vedno v žarišču velikih vojn – od tridesetletne pa do vseh spopadov za delitev Poljske med grabežljive sosede.

Predjamski grad, Slovenija

Nekaj kilometrov od Postojnske jame je eden izmed najbolj zanimivih slovenskih gradov. V visoki skalni steni kraljuje že več kot 700 let in je v svoji zgodovini najbolj znan kot skrivališče drznega viteza Erazma Predjamskega iz 15. stoletja. Legenda pravi, da se je razbojniški Erazem oskrboval s hrano in pijačo skozi skrivni rov, ki iz starega gradu pripelje na površje. Medtem je cesarjeva vojska leto in dan zaman oblegala njegovo utrdbo. Erazem je podlegel šele zaradi podkupljivega služabnika in zvijače nasprotnikov. Smrt ga je doletela na stranišču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin