Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
7.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 7.34

8 let, 5 mesecev

Sončna obala, bolgarska meka zabave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sončna obala v Bolgariji je priljubljeno letovišče za turiste vseh starosti, saj na osem kilometrov dolgi peščeni plaži ponuja številne restavracije, bare, športne aktivnosti, bazene …

Sončna obala, bolj znana kot Sunny Beach, je najbolj priljubljeno in glavno obmorsko letovišče Bolgarije, ki leži ob Črnem morju, približno 30 kilometrov severno od letališča Burgas. Destinacija ponuja več kot 800 hotelov z več kot 300 tisoči sobami, 130 restavracijami ter številnimi bari, pubi, nočnimi klubi … Že dolgo let velja Sončna obala za priljubljeno turistično točko mladih, saj ponuja številne diskoteke in bare na plaži, cene pa so precej nižje kot v Sloveniji. Primerna je tudi za otroke, saj se osem kilometrov dolga in sto metrov široka peščena plaža spušča počasi, preskrbljena pa je s številnimi bazeni in tobogani. Poleg poletne idile pa na Sončni obali preži tudi marsikatera nevarnost. Ponoči se po plaži raje sprehajajte le v večjih družbah, saj se na vsakem koraku najdejo prostitutke in njihovi nadrejeni, ki vas rade volje oropajo ali vsaj prenesejo okoli. Prav tako se izogibajte menjavi denarja na ulici, saj še opazili ne boste, ko vas bodo ogoljufali.

Za koga: Za ljubitelje peščenih plaž in vročega sonca, željne nočnih zabav, vodnih aktivnosti, posedanja v koktajl barih … Skratka za turiste vseh starosti, ki jih masovni turizem ne moti.

Kdaj: Najbolje od junija do septembra, ko je povprečna temperatura zraka 22, temperatura morja pa 20 stopinj Celzija.

Na pot: Številne turistične agencije vam ponujajo aranžmaje z letalskim prevozom po zelo dostopnih cenah. Posamezna letalska vozovnica vas bo iz Ljubljana do Burgasa stala več kot tisoč evrov. Če se boste na pot odpravili z avtom, boste iz Ljubljane potrebovali slabih 17 ur, saj je pot dolga skoraj 1.400 kilometrov.

Naokrog: Do Nessebarja in Burgasa vozi redna avtobusna linija. Za vožnjo v eno smer boste do Nessebarja odšteli en lev (0,50 centa), vožnja do Burgasa pa vas bo stala pet levov (2,50 evra). Do Nessebarja lahko pridete tudi z vodnim taksijem ali ladjico, za vožnjo boste odšteli deset levov (pet evrov), pri tem pa boste uživali v prečudovitem panoramskem pogledu na obalo. Dobro je mogoče barantati s taksisti, a pogajajte se vedno, preden se usedete v taksi. Za bolj romantičen ogled obale lahko sedete v eno izmed kočij. Cena je odvisna od razdalje, mogoče se je pogajati.

Najbolj znan po: Dolgi peščeni plaži, na stotine barih s koktajli, restavracijah, lokalih, številnih nočnih klubih in divjih zabavah ter po množici dopustnikov, ki vsako leto obišče to letovišče.

Znamenitosti: Sončna obala nima večjih turističnih znamenitosti. Približno tri kilometre stran je antično mesto Nessebar s številnimi srednjeveškimi cerkvami, to spada na seznam Unescove svetovne dediščine. Znamenitosti mesta so utrdba na vhodu v mesto, tradicionalne lesene hiše, cerkev St. John Aliturgetos iz 14. stoletja, cerkev Kristusa Pantokratorja iz 13. stoletja, cerkev svetega Janeza Krstnika iz 11. stoletja, mlin na veter iz 18. stoletja …

Prenočišča: Destinacija ponuja zares pestro izbiro hotelov – od luksuznih s petimi zvezdicami (Barcelo Royal Beach, Royal Palace Helena Sands, Royal Palace Helen Park, Victoria Palace), kjer boste za sedem prenočitev odšteli okoli sedemsto evrov na sobo, do hotelov srednjega cenovnega razreda (Mariner Aparthotel, Amfora Beach, Sunny Holiday), kjer boste na sobo za en teden odšteli dvesto evrov in več, in hostla (415 – FourFifteen), kjer vam prenočišče ponujajo za deset evrov na dan.

Za pod zob: Za pokušino lokalne hrane obiščite restavracijo Djanny, ki slovi po hitri postrežbi in nizkih cenah. V restavraciji Condor s prav tako poceni hrano si privoščite pojedino z ribjimi specialitetami ali italijansko hrano, v restavraciji Kasablanka vam bodo postregli srbsko hrano, ljubitelji kitajske hrane obiščite China Wok, tisti, ki si poleg pojedine zaželite še nekaj šova, pa obiščite Khan's Tent, kjer vas bodo zabavale gibljive seksi plesalke.

Večerna zabava: Za večerno oziroma nočno zabavo se na Sončni obali zagotovo ni treba bati, še posebej naj vas ne skrbi, da bi zapravili preveč (dva koktajla na primer staneta sedem levov, kar znaša 3,5 evra). Poleg številnih uličnih barov, ki so odprti skoraj vso noč, ponuja destinacija tudi veliko klubov: Mania s plesnimi ritmi in šovom laser, Lazur najdete tik ob plaži, v njem pa se lahko tudi sredi noči okopate, saj ima bazen, urejen bar, disko Bedroom pa vam bo postregel z odličnimi hišnimi ritmi, ležalniki in bazenom.

Za športne navdušence: Tisti, ki vam le poležavanje na plažah ni dovolj, se lahko odločite za kakšno od vodnih aktivnosti – najem vodnega skuterja, vožnjo s tubo banano, jadralno deskanje, smučanje na vodi, vleko s padalom … Če ste raje na kopnem, se lahko odločite za igro odbojke na mivki, tenis na dobro urejenih igriščih, kolesarjenje po bližnji okolici ali za katero drugo dejavnost. Ko postane morje pretoplo, se lahko osvežite v enem od treh vodnih parkov, ki ponujajo pestro izbiro aktivnosti.

Nakupovanje: Če se želite obleči v "slavne" ponaredke, potem je Sončna obala pravi naslov za vas. Na vsaki glavni ulici so na obeh straneh dolge vrste trgovin s kitajskimi proizvodi (oblačila, torbice, pasovi, sončna očala, čevlji …) in večinoma enakimi izdelki, zato se ne ustavite pri prvem prodajalcu, ampak poiščite najcenejšega, pri tem pa se ne upirajte barantanju. Lahko se odpravite tudi v največji nakupovalni center na obali Črnega morja, ta je v hotelu Baracelo Royal Beach. Med drugim ponuja številne trgovine (z originalnimi oblačili) in zlatarno.

Ne spreglejte