Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 7. 2014,
13.38

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Torek, 29. 7. 2014, 13.38

3 leta, 11 mesecev

So to najlepše hrvaške plaže?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Izkušeni popotniki za nasvete o tem, kam se je vredno odpraviti, povprašajo domačine. O tem, katere plaže na hrvaškem Jadranu so najlepše, je torej treba vprašati Hrvate.

Ne glede na to, da se radi tipično sosedsko pričkamo z njimi, je Hrvaška vsako leto znova najpogostejši dopustniški izbor Slovencev. Je pač priročno blizu, predvsem pa se na 5835 kilometrih, kolikor meri hrvaška obala z otoki vred, najde ravno pravi kotiček za vsakogar, tako ljubitelje skalnatih kot prodnatih in celo peščenih plaž.

Katere med njihovimi plažami pa so najlepše? Izbor smo prepustili domačinom. Spodnjo lestvico najlepših plaž na hrvaškem Jadranu je sestavil hrvaški časopis Večernji list:

1. Sakarun, Dugi otok

 | Foto:

Dugi otok v zadrskem arhipelagu najbolj slovi po plaži Sakarun, ki bi jo zlahka prisodili kakšnemu tropskemu otoku. Kakšnih 800 metrov dolga plaža na severozahodu otoka v bližini naselij Veli rat, Soline in Božava, je bila lani uvrščena na seznam najlepših zalivov na svetu, obiskovalce pa navdušuje s turkizno modrim morjem in belim peskom, ki prekriva plitvo morsko dno.

2. Stiniva, Vis

 | Foto:

Posebnost te majhne plaže na otoku Vis je skoraj zaprt izhod na morje, omejujeta jo namreč dve visoki pečini, ki sta med seboj oddaljeni le štiri metre, zaradi njiju pa je vsaj polovica plaže ves dan v senci. Za tiste, ki nimajo čolna, je Stiniva skorajda nedostopna, saj je treba od najbližjega naselja do nje hoditi kakšnih 25 minut po strmi kozji stezi. Kopanje na tej plaži je sicer vredno prehojene poti, a kaj, ko se je treba po njej tudi vrniti …

3. Banje, Dubrovnik

 | Foto:

Mestne plaže so običajno nagnetene, hrupne in zato nič kaj prijetne. A dubrovniška mestna plaža vse to poplača s pogledom na staro mestno jedro in obzidje ter na sosednji otok Lokrum. Tisti, ki na plažo ne pridejo le poležavat, pa lahko najamejo tudi pedalin in si dubrovniško mestno obzidje ogledajo z morske strani.

4. Lubenice, Cres

 | Foto:

Slikovito naselje Lubenice na otoku Cresu leži na pečini 378 metrov nad morjem, pod njim pa je ena najlepših plaž na severnem Jadranu – nemška revija Bild jo je uvrstila celo med 15 najlepših plaž sveta. Prodnata plaža, ki jo obliva smaragdno morje, pa je kljub svoji lepoti še vedno precej neobljudena. Spust do nje traja okoli 40 minut, vrnitev pa kar uro in pol, zato jo obiščejo le najbolj vztrajni – in tisti, ki se tja pripeljejo s čolnom.

5. Vela plaža, Krk

 | Foto:

Sicer je res mestna plaža, saj je v samem središču Baške na otoku Krku, pa je s kar 1800 metri dolžine vendarle dovolj prostorna. Peščeno-prodnata plaža je priljubljena pri družinah, saj je dostop do morja preprost, hkrati pa so le nekaj korakov stran trgovine in gostinski lokali, ki poskrbijo za tiste, ki na morje ne pridejo iskat miru in tišine.

6. Slanica, Murter

 | Foto:

Podobna kot Velika plaža v Baški je tudi Slanica na otoku Murter – plitva in peščena, primerna za otroke in tiste, ki niso ravno izkušeni plavalci, predvsem pa za tiste, ki so odporni proti hrupu in gneči. Zakaj torej tja? Kljub obljudenosti se lahko plaža Slanica pohvali s čisto vodo, saj je obrnjena proti odprtemu morju, obiskovalce pa nagrajuje tudi s krasnim razgledom na sosednje Kornate.

7. Lopar, Rab

 | Foto:

Lopar na otoku Rabu je kraj z največ naravnimi peščenimi plažami na Jadranu. Med njimi je najbolj znana kilometer in pol dolga Rajska plaža, ki z obsežno plitvino privlači predvsem družine, že nekaj let pa jo krasi tudi tako imenovana modra zastava, znak kakovosti, varnosti ter ohranjenega in urejenega okolja. Za raziskovanja željne pa okolica Loparja skriva na pretek manj obljudenih peščenih zalivov, kot je na primer Sahara.

8. Proizd

Otoček, kakšne štiri morske milje oddaljen od Vele Luke na otoku Korčula, je poln čudovitih prodnatih in skalnatih plaž. Zalivi, obkroženi z bujnim sredozemskim rastjem, slovijo po izredno čistem morju in so priljubljena izletniška točka vseh, ki dopustujejo na bližnji Korčuli. Kot najlepša slovi plaža Bili boci na severni obali otočka, kjer se gladke bele skale položno spuščajo v turkizno morje in so kot nalašč za poležavanje po morski osvežitvi.

9. Zlatni rat, Brač

 | Foto:

Zlatni rat oziroma Zlati rt na otoku Braču je verjetno najbolj znana plaža na Jadranu – okoli kilometer dolg prodnati rt krasi bolj ali manj vsak hrvaški turistični prospekt, njegova posebnost pa je ta, da nikoli ni povsem isti, saj glede na smer vetra nekoliko spreminja obliko in položaj. Ker je na tem območju običajno precej vetrovno, je Zlatni rat priljubljen pri windsurferjih, preostalim obiskovalcem pa zaradi stalne sapice ni preveč vroče.

10. Solaris, Šibenik

 | Foto:

Plaža v velikem šibeniškem letoviškem središču Solaris verjetno ni po okusu vseh, saj je izrazito turistična, je pa zaradi kopice zabavnih vsebin, od vodnih toboganov do igrišč in celo gusarske ladje izredno priljubljena pri družinah z otroki. Prodnato-peščena plaža je prava izbira za tiste, ki po duši niso Robinzoni in imajo radi blizu tudi kakšno prho in sanitarije.

Ne spreglejte