SiolNET. Trendi Potovanja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sladkorčki knjižnega Frankfurta

2

termometer

V dneh, ko bo na Frankfurtu po Frankfurtu tudi v Ljubljani mogoče okusiti kos največje knjižne pogače na svetu, se spomnimo sladkorčkov, ki jih postreže le Frankfurt ... v Frankfurtu.

Bralnica v sejemskem mravljišču Vse knjižne poti so v Frankfurt vodile v sredini oktobra, z enomesečnim zamikom pa knjižni sejem sejmov odpira svoja vrata v Ljubljani – na prodajni razstavi Frankfurt po Frankfurtu. Resda v slovensko prestolnico prihajajo odmevne frankfurtske knjižne novosti in leposlovne zvezde, a nekaj najslajših knjižnih doživetij lahko ponudi le mesto ob Majni.

Bralnica pod milim nebom StadtLesen je bila brez dvoma najudobnejši kotiček v frankfurtskem sejemskem mravljišču. Sladko utrujen od knjižnega romanja po gromozanskih sejemskih dvoranah si se pogreznil v udobno vrečo za sedenje, se v dvoje ali troje zazibal na viseči mreži velikanki ali pa se zložil v najljubši bralni položaj na mehki blazini na tleh. Iz knjižne bere, ki te je obdajala, si si lahko brezplačno sposodil najslajši razpoložljivi grižljaj, morda zagrizel v kaj čisto svežega ali pa iz svoje torbe potegnil kaj že preverjeno okusnega … in že si se potopil v bralska nebesa.

Našemljena mladež Maškare ali literarne maske – to je zdaj vprašanje! Našemljena mladež, ki si je s šaljivo opravo konec tedna za pošteno zbirko grošev znižala vstopnino na sejmišče, je frankfurtsko knjižno prizorišče napolnila s pustno razigranostjo, čeprav je do pusta še daleč. A nič ne de, hobiti – mimogrede, letos je ob častnem gostovanju Nove Zelandije potekal izbor najpristnejšega hobita –, Harryji Potterji, rdeče kapice, Hello Kitty, junaki japonskih mang in še nepregledna množica drugih mask, za katere ne veš, v katero knjižno vesolje bi jih uvrstil, so nadvse prijetna tradicionalna popestritev nemškega knjižnega vrveža.

Ko duše zaplešejo skupaj Nova Zelandija, častna gostja letošnjega frankfurtskega knjižnega sejma, se ni izkazala le knjižno, ampak tudi plesno. Bosonogi Maori v bojevniških krilcih so s svojim slovečim bojnim plesom haka z izbuljenimi očmi, iztegnjenim jezikom in glasnimi vzkliki želi navdušenje vsakič, ko so se pojavili na sejemskem odru. V jesenskem Frankfurtu pa so razkošno tetovirani plečati novozelandski domorodci dvigovali temperature tudi z urnejšimi Shakira-style plesnimi manevri.

Od tradicije in popa pa h klasiki, ki je razvajala na sejmišču najbližji postaji podzemne železnice. Za dobro jutro je ušesa pobožal Vivaldi, jutranjim mislim sta dala zalet Beethoven in Brahms … Srebrnobradati violinist v zbirki majic z navdihujočimi sporočili je vsako jutro, ko so se množice valile na sejmišče, frankfurtsko podzemlje napolnil z blagozvočnimi melodijami, ob misli na katere je duša plesala še globoko v dan.

Semenske bombe S knjižnega sejma ob Majni se je bilo mogoče v knjižno gnezdo ob Ljubljanici vrniti ne le s knjižnimi zadetki v črno, ampak tudi s semensko bombo, ki s cvetlično skrivnostnostjo razvnema radovednost. Le kaj bo pokukalo iz zemlje, ko bo vzklil semenski klobčič iz doline Wachau ali z obrobja Bodenskega jezera? Pustimo se cvetoče presenetiti!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin