Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Na kolo vlak kolo izlet

Sreda, 30. 4. 2014, 10.45

8 let

S kolesom na vlak, a ne na vsak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kombiniranje kolesa z vlakom je dobra možnost, kadar začetek in cilj kolesarskega izleta nista na isti točki. A na vsak slovenski vlak s kolesom ne gre.

Ni ga lepšega kot na lep sončen dan s kolesom raziskovati lepote narave. Vlak pa je odlična izbira, kadar je treba kombinirati več prevoznih sredstev oziroma če ste si zamislili večdnevni kolesarski izlet.

Na spletnih straneh Slovenskih železnic nas na podstrani obvestijo, da lahko z vlakom peljemo le spremljana kolesa, kar pomeni, da potnik potuje z istim vlakom kot kolo ter da potnik kolo sam naloži, pazi nanj med prevozom in ga sam tudi razloži. Cene za prevoz koles so enotne in niso odvisne od razdalje, 3,40 evra za kolo plus vaša vozovnica. A kot smo opozorili že na začetku, morate pri izbiri vlaka, s katerim želite prevažati tudi kolo, biti pozorni na več stvari. Vsak vlak namreč nima možnosti prevoza koles. Ko si boste omislili kolesarsko turo, si zastavite tudi časovne okvire. Poglejte vozne rede in preverite, ali vlak, s katerim ste se hoteli peljati, ponuja prevoz koles. Ob voznem redu je namreč narisana ikona za kolo, kadar možnost prevoza koles obstaja.

Na strani vas tudi opozorijo, da morate kolo namestiti v vlak po navodilih vlakospremnega osebja, tako da ne ovira ali moti drugih potnikov v vlaku in da ne poškoduje vagonov oziroma umaže sedežev, če ima vlak prostor za kolesa, pa ga morate odložiti tja.

Dodatne informacije o možnosti prevoza na določeni relaciji boste dobili na začetni postaji, v klicnem centru na številki 1999 ali po elektronski pošti potnik.info@slo-zeleznice.si.

Kako je pri naših sosedih?

Avstrija je država, ki ima vzorno urejene kolesarske poti po vsej državi, zato je kombinacija vlaka in kolesa pogosta izbira popotnikov. Tako se na primer lahko z avstrijskimi regionalnimi vlaki skupina od dveh do petih ljudi skupaj s kolesi en dan poljubno vozi po državi za 44 evrov.

Na spletni strani nemških železnic Deutsche Bahn ob posameznih povezavah obvestijo o možnostih in omejitvah prevoza koles. Cena za prevoz kolesa se giblje od pet do deset evrov, odvisno, kje potujete.

Na spletni strani hrvaških železnic je posebna podstran, na kateri piše, na katerih vlakih lahko peljete kolesa ter kolikšna je cena. Ta se giblje med 15 in 35 kun (1,9 do 4,6 evrov), odvisna pa je od dolžine potovanja.

Na spletnih straneh Trenitalia je prav tako na podstrani napisano več o potovanju z vlakom. Na vseh vlakih po Italiji znotraj določene regije je mogoče kolo dati na vlak brez posebnega doplačila. Če greste na regionalni vlak, morate preveriti, kateri vlaki imajo možnost prevoza koles, enako je za mednarodne vlaki, kjer pa je doplačilo 12 evrov.

Možnosti za potovanje z vlakom in kolesom je dovolj, le volja in načrt sta potrebna in kolesarski izlet se začne!

Ne spreglejte