Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 8. 2010,
13.54

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 13. 8. 2010, 13.54

8 let, 2 meseca

S kolesom na teran in pršut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sklopu Praznika terana in pršuta bo letos ponovno organizirano rekreativno kolesarjenje po krožni trasi Dutovlje - Veliki Dol - Pliskovica - Kosovelje - Skopo - Dutovlje.

Začetek kolesarskega podviga bo v soboto, 14. avgusta 2010, ob 9.00 na prireditvenem prostoru v Dutovljah, prijave pa zbirajo pol ure pred začetkom kolesarjenja, kar na prireditvenem prostoru. Prijavnina, v katero je vključena malica, pijača in spominek, je 10 evrov na osebo. Za vse, ki boste v Dutovlje prišli na štirih kolesih, pa bi se vseeno radi udeležili kolesarjenja, bo možna izposoja koles.

Dolžina proge je 25 km, poteka pa večinoma po makadamskih poteh, ki jih obdaja senca. Med potjo bodo organizirani krajši postanki, kjer se bodo kolesarji lahko okrepčali ter se prepustili prijetnemu sproščenemu okolju Krasa in njegovih prebivalcev. Izgubo energije bodo kolesarji lahko nadomestili na cilju, ki bo prav tako na prireditvenem prostoru v Dutovljah, kjer se bodo lahko najedli pršuta in terana.

Praznik terana in pršuta že 40. po vrsti

Prvič se je odvijal leta 1970 v Dutovljah, središču kraške vinorodne pokrajine. Praznik pa ni pripomogel le k slovesu obeh kraških specialitet, marveč je prispeval tudi k razmahu turizma na Krasu. Dvodnevno prireditev z bogatim kulturnim in zabavnim programom je spremljalo tudi zborovanje vinogradnikov s podelitvijo nagrad najboljšim proizvajalcem terana.

Praznik je z leti dobival novo podobo. Svoj pečat mu je dala povorka okrašenih kraških voz s predstavitvijo kraljice terana, ki še danes privablja številne obiskovalce iz cele Slovenije in zamejstva. Zanimiva je tudi razstava domače obrti in fotografij, proizvajalci terana pa se najbolj veselijo izbora najboljšega terana. Pestrejšo ponudbo prazniku daje tudi ponudba osmičarjev in aktiva kmečkih žena.

Kulturni in zabavni program se odvija na igrišču ob osnovni šoli, obiskovalci pa se zbirajo v senci starih kraških borovcev, ob teranu in pršutu ter drugih kraških specialitetah.

Ne spreglejte