Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2012,
13.19

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 9. 2012, 13.19

8 let, 2 meseca

Protimafijski turizem na Siciliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Siciliji, kjer je gospodarstvo še vedno močno pod vplivom mafije, se je nekaj turističnih delavcev odločilo pomagati tistim, ki so se mafijcem uprli.

Sicilijanska Cosa Nostra tako imenovani davek za zaščito oziroma pizzo še vedno pobira od kar 80 odstotkov podjetij na največjem italijanskem otoku, predvsem tistih v turističnem sektorju. Le malokdo si upa reči ne, tisti, ki to storijo, pa preživijo veliko težje. V poslovnem in tudi dobesednem smislu.

"Ljudje, ki plačujejo pizzo, so ljudje brez dostojanstva" Tisti, ki se s takšnim življenjem (oziroma životarjenjem) ne strinjajo, pa ne molčijo več. Leta 2004 je nastalo združenje Adiopizzo, ki že s svojim imenom napoveduje boj proti mafijskemu izsiljevanju. Nastopajo pod sloganom Ljudje, ki plačujejo pizzo, so ljudje brez dostojanstva, njihova glavna aktivnost pa je podpora tistim in zaščita tistih, ki so si na sodiščih ali drugače upali spregovoriti proti mafiji.

Turistična promocija podjetij in lokalov, ki so se uprli mafiji Zdaj so se domislili novega načina pomoči – turiste, ki obiščejo Sicilijo, predvsem Palermo, vabijo v hotele, gostišča, restavracije, bare in športne klube, ki so člani njihovega združenja, kar pomeni, da so se uprli plačevanju mafijskega davka. Na organiziranem ogledu pa obiskovalcem razkažejo kraje in znamenitosti, ki jih je zaznamovala mafijska strahovlada. "Vsak spomenik, ulica in človek imajo zgodbo, povezano z mafijo," je pojasnila Chiara Uttro, vodička, ki dela za združenje Adiopizzo. "Recimo mestna opera, katere prenova naj bi trajala sedem mesecev, potem pa so se dela vlekla kar 24 let, ker je denar nenehno izginjal."

Tudi Corleone si želi popraviti sloves Turistom ponujajo tudi oglede severnega dela otoka, kjer je prav tako lepo število gostincev, hotelirjev, kmetovalcev in drugih podjetnikov, ki so se uprli mafiji. Ne nazadnje pa je skoraj obvezen obisk kraja Corleone, ki je kljub slabemu slovesu iz filmske trilogije Boter pomembna utrdba združenja Adiopizzo. Tam lahko turisti tako obiščejo Zakonito trgovino, Bottega della Legalità, v kateri svoje izdelke prodajajo pridelovalci z "osvobojenih" zemljišč, ki so jih odvzeli mafiji.

Ne spreglejte