Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2011,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 10. 2011, 8.32

8 let

Pravice potnikov v železniškem prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlak velja za enega najbolj ekološko osveščenih prevoznih sredstev in ga uporablja vse več ljudi, številni od njih pa se žal ne zavedajo pravic, ki jih imajo kot potniki.

Vsak od nas je že kdaj potoval z javnim prevozom, pa naj bo to letalo, vlak, ladja ali avtobus. Kljub nenehni uporabi javnega prevoza se potniki premalo zavedamo svojih pravic in ne vemo, kako se odzvati v določenih situacijah. Tokrat vam predstavljamo pravice, ki vas zadevajo kot potnika v železniškem prometu. Podatki veljajo za vse potnike v železniškem prometu, ki so sklenili pogodbo o prevozu, torej so kupili vozovnico in potujejo po progah na območju Evropske skupnosti, Norveške in Švice. Zamuda in odpoved vlaka Če vlak ob prihodu zamuja od 60 do 119 minut, ste upravičeni do nadomestila 25 odstotkov cene vozovnice za relacijo, na kateri je vlak zamujal. Če vlak zamuja več kot 120 minut, pa ste upravičeni do 50 odstotkov cene vozovnice za relacijo, na kateri je vlak zamujal. Če zaradi odpovedi vlaka, zamude več kakor 60 minut ali izgubljene zveze vaše nadaljevanje potovanja istega dne ni več mogoče ali ne bi bilo več smiselno, lahko odstopite od potovanja in dobite povrnjeno celotno ceno vozovnice, se odločite za potovanje z drugim vlakom in po drugi prevozni poti, se odločite za spremembo poti na drug datum, ki vam ustreza, ali pa se odločite za potovanje z drugim prevoznim sredstvom. Če se za odpoved potovanja odločite med potjo, ste upravičeni do povračila cene vozovnice za neizrabljen del, lahko pa se z vlakom vrnete na prvo odhodno mesto in prejmete povračilo celotne vozovnice. V primeru zamude več kot ene ure ali odpovedi vlaka vam morajo nuditi hrano, pijačo, po potrebi namestitev in prevoz od postaje do namestitve, če vlak obtiči na tirih, pa vam morajo nuditi prevoz od vlaka do železniške postaje ali končnega cilja.

Kdaj niste upravičeni do nadomestila? Nadomestila za zamudo ne morate uveljavljati, če je zamuda nastala zaradi dejavnikov, na katere prevoznik ni imel nobenega vpliva, če ste bili pred nakupom vozovnice obveščeni o pričakovani zamudi, če vam je bil zagotovljen nadomestni prevoz in je vaša zamuda ob prihodu na namembno postajo znašala manj kot 60 minut, če je zamuda nastala po vaši krivdi ali po krivdi tretje osebe ter v primeru napovedane stavke osebja prevoznika.

Invalidne osebe v železniškem prometu Osebe z invalidnostjo in zmanjšano zmožnostjo gibanja imajo pravico do pomoči pri vkrcanju na vlake, na povezovalnih postajah in na cilju, če železniško podjetje obvestijo o potovanju najmanj 48 ur vnaprej.

Kako ravnati v primeru zamude ali odpovedi vlaka? Če mislite, da ste upravičeni do nadomestila zaradi zamude, bi se radi pritožili ali podali reklamacijo, potem se je treba najprej obrniti na železniško družbo ali vodjo železniške postaje oziroma na prevoznika, pri katerem ste kupili vozovnico. Zahtevo za nadomestilo lahko oddate na posebnem obrazcu ali na drug način v pisni obliki, pri tem pa morate priložiti izvirnike vozovnic, rezervacij, doplačil in potrdilo o zamudi, ki ga dobite pri osebju vlaka ali blagajniškemu osebju. Nadomestilo morate prejeti najmanj en mesec po predložitvi zahtevka za nadomestilo.

Ne spreglejte