Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 11.15

8 let

Poveglia, otok duhov v Beneški laguni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na otočku Poveglia je bila nekoč prehodna točka za Benetke v času kuge, pozneje pa so otok preuredili v psihiatrično ustanovo. Številni so prepričani, da na otoku straši.

Otok Poveglia leži med Benetkami in Lidom in čeprav je 7,5 hektarov otoka letos za pol milijona evrov kupil Luigi Brugnaro, bi številni temeljito premislili, preden bi se podali na ta skrivnostni otok.

Od trdnjave do karantene v času kuge Na otoku so v 12. stoletju postavili cerkev, dve stoletji pozneje pa so ji dodali osemkotno trdnjavo, ki je najprej služila v vojni med Benetkami in Genovo, pozneje pa so jo angleški vojaki uporabljali med napoleonskimi vojnami za sežiganje Francozov.

V 18. in 19. stoletju so otok uporabljali kot prehodno točko, na kateri so morale ladje počakati 40 dni, preden so vplule v Benetke. Iz obdobja Beneške republike izhaja tudi beseda karantena (quaranta kot štirideset), tisti, ki "testa" niso prestali, pa so morali ostati na otoku, kjer je za kugo umrlo dovolj ljudi, da so nekateri še danes prepričani, da njihove duše strašijo po otoku. Po kugi je bil otok "dober" za psihiatrične bolnike Leta 1922 so obstoječe prostore, v katerih so nekoč umirali bolniki s kugo, preuredili v psihiatrično ustanovo, ki je delovala vse do leta 1968, ko so dejavnosti na otoku skoraj v celoti opustili. Med ljudmi se je govorilo, da je bil na otoku tudi zapor, a tega do zdaj še nihče ni potrdil ali dokazal.

Precej bolj zanimive so urbane legende o delovanju psihiatrične ustanove, katere obstoj nekateri uradni viri še vedno zanikajo, ko navajajo, da je bil na otoku v resnici dom za brezdomne starostnike.

Direktor bolnišnice naj bi na bolnikih izvajal krute eksperimente, nato pa naj bi zaradi neobvladljivega občutka krivde skočil s stolpa, ostanka cerkve iz 12. stoletja, ki so ga v 18. stoletju spremenili v svetilnik. Padec naj bi celo preživel, ubila pa naj bi ga skrivnostna meglica, ki se je ob padcu dvignila s tal.

Pozabite kugo in "norce", našli so tudi vampirje Na otoku naj bi bilo kar nekaj skupnih grobišč, v katera so metali žrtve kuge. Čeprav nekateri govorijo o 100 tisoč žrtvah, naj bi bilo teh po uradnih podatkih bistveno manj.

In kaj pravijo arheologi? Na otoku so odkrili grobnico s 1500 trupli žrtev kuge, a bolj kot to jih je presenetilo dejstvo, da so med trupli našli lobanjo z opeko med zobmi, kar naj bi dokazovalo, da so imeli osebo za vampirja.

Množična grobišča so namreč večkrat odpirali in jim dodajali nova trupla in ko so zagledali truplo, ki je med razpadanjem nabreknilo, iz ust pa je pritekala tekočina, so verjeli, da gre za vampirja, ki se hrani s trupli, zato so mu preventivno med zobe zarili opeko.

Za obisk boste potrebovali dovoljenje ali podkupljivega lastnika ladje Za obisk otoka boste danes potrebovali dovoljenje italijanske turistične zveze, pridobivanje ustreznih listin pa vam bo vzelo kar nekaj časa. Vendar če najdete lastnika ladje, ki je pripravljen zaobiti pravila, boste na otok brez dovoljenja prišli za približno 200 evrov, poročajo nekateri tuji mediji.

Ne spreglejte