Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 10. 2010,
13.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 10. 2010, 13.46

8 let, 1 mesec

Po zaklade Rifnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Muzejska zbirka Zakladi Rifnika vas vabi v staro trško jedro Šentjurja, na lovu za zakladom pa se lahko vzpnete tudi do arheološkega parka Rifnik, največje poznoantične naselbine na Slovenskem.

Muzejska zbirka Zakladi Rifnika Arheološka razstava Zakladi Rifnika v Zgornjem trgu v Šentjurju prikazuje večtisočletno zgodovino Rifnika, ki je bil bolj ali manj neprekinjeno poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja.

Poleg več kot 600 razstavljenih eksponatov, kronološko razporejenih od pozne kamene dobe do srednjega veka, si lahko ogledate tudi rekonstrukcijo prazgodovinske hiše in načina oblačenja. Rifniško bogastvo ni le v neizmerljivi vrednosti posameznih izkopanin, ampak tudi v številnih preprostih predmetih vsakdanje rabe, ki vam bodo približali življenje starodavnih prebivalcev Rifnika. Ne spreglejte najmarkantnejših odkritij: kalupa račke za vlivanje brona iz starejše železne dobe, dvojice bronastih kotličkov, enojne in dvojne žare, črnoliške gomile, izredno redkih antičnih oljenk, bronastega kipca mladeniča, sarkofaga z dvema skeletoma, najdenega v veži večje zgodnjekrščanske cerkve, in zlatih uhanov, posebnosti v kopici bronastega nakita. Med vodenim ali samostojnim ogledom arheološke razstave boste lahko preizkusili tudi poznoantični način tkanja na rekonstruiranih statvah.

Arheološki park Rifnik

Če vas bo raziskovalna žilica gnala naprej, ji lahko sledite na Rifnik, izrazit vrh južno od Šentjurja, kjer je na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem urejen arheološki park. 568 metrov visok vrh lahko dosežete z avtomobilom iz Šentjurja in zadnji košček poti od domačije Jazbec prehodite po označeni poti ali se nanj iz Šentjurja ali Nove vasi povzpnete peš, mimo razvalin gradu Rifnik, ki se je svoj čas ponosno dvigoval na strmem skalnem pomolu severnega pobočja istoimenskega hriba. Z vrha se vam v jasnih dneh razgrne pogled na dobršen del Kozjanskega in vse do vrhov Kamniško-Savinjskih Alp.

Na prostranem vrhu Rifnika kraljujejo temelji dveh starokrščanskih cerkva, sedmih hiš in obzidja s stražarnicami, v rekonstruirani prazgodovinski hiši pa si lahko ogledate skromnejšo predstavitev izkopanih ostankov prastarih prebivalcev Rifnika. V pokriti cisterni se skriva tempelj, posvečen Aqvonu, božanstvu Voglajne, lahko pa preizkusite tudi akustičnost globokega vodnjaka, ki so jo že večkrat izkoristile lokalne pevske zasedbe. V turistični brunarici pod vrhom Rifnika iz šentjurske smeri, imenovani Hiška pod Goro, najdete tako gradivo kot strokovno podkovanega vodnika, za nameček pa si lahko vtisnete tudi pečat arheološkega parka.

Ne spreglejte