SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po poteh Triglavskih pravljic

1

termometer

Odpravite se po triglavski pravljični poti po Dovjem in Mojstrani, po kateri vas bo pravljičar Bukovnik popeljal skozi sedmerico pravljic, spletenih v osrčju Karavank in Julijskih Alp.

Tematska sprehajalna pot s pravljično dušo bo navdušila najmlajše, srednje in starejše, saj se boste lahko prav vsi za kratek čas potopili v pravljični svet pod Triglavom.

Kjer cvetijo pravljice

Preddverje očaka Triglava je že od nekdaj živahno pravljično gnezdo, ki je navdihnilo pisatelja Mirka Kunčiča, da je na Dovjem napisal tri knjige Triglavskih pravljic. V domačem narečju je v vasici na sončni strani Karavank spisal modrosti polne pastirske zgodbe o prebivalcih idilične doline, prepredene s triglavskim bajeslovjem.

Njegovo tradicijo nadaljujejo osnovnošolci iz Mojstrane, ki so uredili knjižico Kjer cvetijo pravljice, v kateri najdete povzetke pravljic, opise oseb, ljudske modrosti in številne izraze, ki so jih včasih uporabljali na vasi, danes pa tonejo v pozabo.

V družbi pravljičarja Bukovnika

Pot Triglavskih pravljic je malce drugačen družinski izlet, na katerem lahko tako mlajši kot tudi starejši prisluhnete sedmim pravljicam izpod Triglava, povezanim z določenim prostorom in dogodki v dolini pod slovenskim očakom. V družbi pravljičarja Bukovnika boste preverili, ali se je velikan že prebudil, ugotovili, ali so mački na Požgančevem mostu res zakleti, in izvedeli, kaj se je zgodilo ob mojstranški in dovški cerkvi in kje je skrit zaklad na Grančišču.

Od srca se boste nasmejali prigodam prikupnega pastirčka Gregca, ki mu jih je zaupal ovčar Rodar. Spoznali boste tudi zeliščarico Žilijevo Anco, ki zna menda celo pregnati uroke, in osivelega puščavnika Sabljico, ki mu ne zmanjka pripovednih dogodivščin. Za konec se boste podkrepili še s kakšno domačo dobroto in posladkali z Velikanovim piškotom.

Preberite še:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin