Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

otroci hotel letovišče Umag Turčija

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 8.30

8 let

Otrokom vstop prepovedan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V skritem zalivu turške riviere so spomladi odprli hotel Perdue. Pravzaprav gre za šest eko šotorov z džakuziji na lesenih terasah in neskončnim pogledom na morje. Drago, a lepo. Toda ne za otroke.

Hoteli, ki so označeni kot hoteli le za odrasle, so postali trend, tako da zdaj hoteli k svojim opisom o številu zvezdic dodajajo še oznako adults only. To se v angleščini sliši, kot da bi reklamirali okolje brez komarjev: children-free environment. Nekatere agencije odraslim, ki se odločijo za take počitnice, dodajo poseben bonus, na primer dodatnih pet kilogramov prtljage na letalu. Pa da ne boste mislili, da so taki hoteli le na eksotičnih destinacijah. Kje pa, tudi na Jadranu, recimo v Umagu je hotel Meliá Coral, ki se celo primarno oglašuje kot hotel le za odrasle. Menda je zato, ker jim ni treba skrbeti za otroke, bolj romantičen. Tako vsaj piše v njihovi brošuri. In tudi naše agencije že ponujajo počitnice za take, ki jim "ni do tega, da bi svoje počitnice preživljali v družbi majhnih kričačev in nadobudnežev". Pa se v teh hotelih ne dogaja nič posebnega, česar otroci ne bi smeli videti: nimajo dodatne ponudbe vročih deklet in postavnih maserjev ali svingerskih klubov. Ne, to so popolnoma navadni hoteli.

Recimo, da je v zahodnem svetu nezakonito, da neka ustanova prepove vstop zaradi rase, veroizpovedi, nacionalnega porekla ali spolne usmerjenosti. Vsi bi se zgrozili, če bi se pojavili napisi, da hoteli niso primerni za homoseksualce (kar se je na primer zgodilo lani v Bovcu). Pritožujejo se celo, če ima hotel zapisano, da ni primeren za hišne ljubljenčke, češ tudi živali imajo svoje pravice. A če hoteli razglašajo, da pri njih ne sprejemajo otrok, je to v skladu z demografskimi in družbenimi trendi. Hoteli se namreč zagovarjajo, da so namenjeni parom, ki nimajo otrok, pa tudi samskim, ki so se odločili, da ne bodo imeli otrok. Taki ljudje naj bi bili manj tolerantni do otrok, ki naj bi jih med počitnicami celo motili. Se pravi: ker predvidevajo, da ženske srednjih let brez otrok otroški jok spravlja ob živce (za kar bi verjetno morale k psihiatru), se je pojavil cel segment ponudbe, ki tebi nič meni nič diskriminira ljudi z otroki.

Ja, res je, otroci so lahko naporni. Lahko se igrajo, lahko tekajo, lahko celo kričijo in se jokajo. Kar nedvomno moti počitnice v "spa resortu". Toda ali smo res tako egocentrična družba, da sprejmemo počitniško segregacijo? Da ne bo pomote: fino je, da gredo kdaj odrasli na počitnice tudi brez otrok. Toda to še ne pomeni, da bi morali biti otroci v hotelih prepovedani tako kot psi. Saj starši sami vedo, kakšne destinacije so primerne za družine. In verjemite, v tiste šik lesene šotore na turški obali bi starši z veseljem šli sami, otroke pa pustili pri babicah.

Ne spreglejte