Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
17.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 17.25

7 let, 12 mesecev

Otok, ki ga ljubijo umetniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za svoj dom si ga je izbral nadrealistični slikar Joan Miró, v starodavni Valdemossi na zahodu sta ljubimkala glasbeni genij Frederic Chopin in pisateljica George Sand.

Legenda pravi, da so potrebovali manjši model za vse lepote in nastala je Mallorca. Največji od Balearskih otokov tudi tisočletja pozneje žari ne le v turistični, temveč tudi v naravni lepoti. Otok ne slovi le po urejenih plažah in hotelih, ampak tudi po svojih znanih prebivalcih in obiskovalcih. Na njem je poletja preživljal nadrealistični slikar Joan Miró, ta je z ženo v Cali Mayor (blizu glavnega mesta Palma) ustanovil fundacijo, kjer danes lahko uživate v njegovih umetninah.

Kraj, kjer sta uživala princ Charles in princesa Diana

V starodavni Valdemossi na zahodu sta ljubimkala glasbeni genij Frederic Chopin in pisateljica George Sand. V nekdanji palači kralja Sancha in poznejšem kartuzijanskem samostanu sta se vso zimo stiskala v sobici z razgledom na zelene griče. Počitnice na Mallorci sta v svojih ljubečih letih uživala tudi princ Charles in princesa Diana. Igralska legenda Michael Douglas pa je na severu ustanovil kulturni center za zaščito dediščine goratega dela Mallorce, polnega slikovitih vasi.

Na počitnicah na Mallorci uživajo vsi – od parov in družin do večjih družb. Je prava izbira za aktivne počitnikarje – kolesarje, pohodnike, potapljače, golfiste. Med več kot 200 plažami tudi na vrhuncu sezone najdete intimne zalivčke z borovo senco. Domačini pa so še posebej ponosni na kristalno morje s samočistilnim servisom rastline Pozejdonova hči (Posidonia oceanica), ki navdušuje tako kopalce kot potapljače.

Pobeg med sveže gozdove in v slikovita pristanišča

Prestolnica Palma navdušuje z umetniškim nabojem, arhitekturo in nepozabnimi zabavami. Pogorje Tramuntana na severu domačine pozimi varuje pred močnim vetrom in poleti prijetno hladi. Med borovimi gozdovi, planinskimi potmi in starimi vasmi je še vedno doma tradicionalna Mallorca. Že l. 1912 so prestolnico in odmaknjeni sever povezali z vlakom, zato lahko doživite legendarno vožnjo po podeželju, vmes pa nazdravite z zeliščnim likerjem. Tu so še slikovita pristanišča, kjer so doma gurmanska doživetja.

Ne spreglejte