Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
3. 2. 2017,
16.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Natisni članek

naj destinacija Islandija počitnice potovanje

Petek, 3. 2. 2017, 16.40

6 let, 6 mesecev

Naj destinacija leta 2017 je Islandija

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Naj destinacija leta 2017 je Islandija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Islandija je po mnenju več kot sedem tisoč Slovencev naj destinacija letošnjega leta.

Dežela, kjer se ledeniki in ognjeniki še vedno bojujejo za prevlado, kjer pokrajino zaznamujejo gejzirji z izbruhi vroče vode, kjer je vsak pogled na zalive in fjorde prava poslastica za ljubitelje narave.

Vse to je očaralo Slovence in Slovenke, ki so prek spletne strani Najdestinacija izbrali Islandijo za naj destinacijo leta 2017. Ožji izbor so zanje pripravili trije znani slovenski blogerji, ki ustvarjajo portale Izlet na dlani, Kamzmulcem in Nina potuje.

Raznolika in barvita. Popolna za polnjenje baterij. | Foto: Thinkstock Raznolika in barvita. Popolna za polnjenje baterij. Foto: Thinkstock

"Islandija je presenetljiva zmagovalka, a hkrati tudi ne. V zadnjih letih je namreč vedno več ljudi, ki sprašujejo po Islandiji, ne samo v klasičnih terminih, junija, julija in avgusta, kot je bilo to v preteklosti, ampak skozi vse leto," pravi vodja oddelka Potovanj pri Kompasu Matevž Hrovat.

"Če damo na stran finančno krizo leta 2008 in vulkanske izbruhe dve leti kasneje, je to dežela ljudi, ki so vajeni preživetja že skozi stoletja in tudi danes imajo visok standard. To tudi pomeni, da kamorkoli po svetu gredo, je za njih povsod ceneje kot doma. In tudi Slovenija je v zadnjih letih pri njih zelo priljubljena."

Islandija je dežela na tektonski prelomnici sredi oceana, z edinstvenim ozračjem in raznovrstnimi geološkimi pojavi.

Ste vedeli, ...

... da je bilo na Islandiji pivo prepovedano do leta 1989?
... da se poleti zaradi polarnega dne, jasnega vremena, prijetnih temperatur lahko odpravite na treking, oglede kitov, plezanje po ledenikih in vožnje z ladjico po ledeniških jezerih?
... da je spomladi in jeseni mogoče videti severni sij, se odpraviti na treking ob vznožje vulkanov ter opazovati gejzirje?

A preden se podate na katerokoli potovanje, si pomagajte z naslednjimi iztočnicami:

  • Odprite srce. Tudi če ne morete izgovoriti imena kraja, v katerega ste se zagledali, preverite dejstva in rezervirajte potovanje oziroma letalsko vozovnico.
     
  • Bodite ustvarjalni. Kombinirajte in se zabavajte. Za nasvet se obrnite na agencijo z izkušnjami.
     
  • Razmislite o alternativi. Vsaka država ima poleg najznamenitejšega kraja vsaj še enega, ki je biser v svojem razredu. Preizkusite ga.
     
  • Odločite se. Ko najdete idealni kraj, ga rezervirajte in ne razmišljajte predolgo, ker vas bodo drugi prehiteli. Obžalovali boste le stvari, ki jih niste nikoli počeli, videli, raziskali.
     
  • Ne izzivajte. Varne odločitve so zakon! Konec tedna v Parizu ali dolge počitnice na eksotični plaži so vedno prava odločitev, tudi če prisegate na pustolovščino.
     
  • Ne zanemarite bližnje okolice. Ni treba, da se odločate za daljne kraje, tudi v svoji bližini lahko odkrijete veliko skritih biserov.

Save

Ne spreglejte