Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2011,
13.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 11. 2011, 13.46

8 let, 5 mesecev

Na zgodnje Martinove veselice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Neuradni slovenski državni praznik, god svetega Martina, ob katerem se mošt preobraža v mlado vino, se običajno razvleče na vsaj dva konca tedna. Kam se lahko odpravite na zgodnji začetek martinovega?

Čeprav je letos martinovo priročno padlo na petek, to ne pomeni, da ga bomo Slovenci slavili le en konec tedna. Prva martinovanja bodo že teden prej, mi pa smo zbrali nekaj predlogov, kam se lahko odpravite poveselit in nazdravit s svežim letnikom. Ob tem vam seveda priporočamo, da v vinski kapljici uživate preudarno – raje manj, a dobro. Prav tako poskrbite, da po pokušini ne boste sedli za volan. Možnosti za alternativne prevoze ali prenočišča v kraju praznovanja vedno obstajajo, zato upamo, da bo letošnje martinovo minilo brez kakršnihkoli neljubih pripetljajev.

Kam v osrednji Sloveniji? V središču države bo ta konec tedna osrednja Martinova prireditev Ljubljanska vinska pot, ki bo v soboto v starem mestnem jedru Ljubljane potekala med 10. in 17. uro.

Zakaj tja?

Ob bregovih Ljubljanice bo zaživelo slovensko podeželje v malem, kjer se boste lahko spoznali s pridelovalci vin iz vse Slovenije in okušali dobro hrano. Na stojnicah se bo predstavilo več kot 80 razstavljavcev, tako vinarjev kot gostincev, vse to pa bo spremljal bogat kulturno-zabavni program.

Kam na Primorskem? V petek se v Kopru začenja 14. martinovanje, ki bo trajalo do 13. novembra. V šotoru pri Vinakopru bo ob 19. uri slovenska vinska kraljica odprla prireditev, ki bo v naslednjih desetih dneh poskrbela za zabavo. Vsak dan bo nastopil drug glasbeni gost, višek pa bo dogajanje doseglo s krstom mošta prihodnji petek, na sam praznik svetega Martina.

Zakaj tja?

Vsak dan je od dopoldneva na voljo pestra ponudba tipičnih istrskih jedi, zvečer pa obiskovalce zabavajo glasbeni gosti. V času prireditve potekajo tudi dnevi odprtih vrat Vinakoper, ko lahko obiskovalci obiščejo klet in brezplačno degustirajo njihova vina.

Kam v Podravju? V petek se začenja tudi martinovanje v Halozah, ki so ga Haložani raztegnili kar do 19. novembra, obsegalo pa bo več kot 30 različnih dogodkov.

Zakaj tja?

Za obiskovalce bodo svoja vrata odprle vinske kleti, turistične kmetije in "pušlšanki" (tradicionalni vinotoči), kot vsako leto pa bodo priredili tudi tradicionalno pospravljanje klopotcev. Gostišča in turistične kmetije bodo stregli Martinove jedi, za vse pohodniške navdušence pa bodo v času martinovega organizirani pohodi med vinogradi.

Kam v Pomurju? V soboto bo veselo v Gornji Radgoni, kjer bo tradicionalno martinovanje pred šampanjsko kletjo.

Zakaj tja?

Že od dopoldneva bodo obiskovalce zabavali humoristi in glasbeni gosti, krstili bodo mošt, otroci bodo lahko sodelovali na delavnicah ali pa si ogledali otroško predstavo, od 17. ure pa bodo potekali vodeni ogledi po kleteh Radgonskih goric.

Kam v Beli krajini? V sklopu letošnjega Praznovanja jeseni v Semiču se bodo že ta konec tedna začeli tudi Martinovi dogodki. Najbolj veselo bo v soboto, ko se lahko že zjutraj odpravite na pohod po obronkih Semiča, nadaljujete pa s prireditvami pred Kulturnim centrom Semič.

Zakaj tja?

Še posebej slastno bo tekmovanje v pripravi Martinovih jedi iz rac in gosi, na tržnici lahko ob tem kupite različne domače izdelke, ob 17. uri bodo podelili priznanja za letošnje mlado vino, sledil pa bo zabavni program z glasbenimi gosti.

Ne spreglejte