Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
7.41

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 7.41

8 let, 2 meseca

Na začetek kurentovanja in ogled Ptuja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ptuj je najstarejše mesto na Slovenskem in tam se bo ta konec tedna začel že 51. Mednarodni pustni karneval.

Tudi letos bodo od 26. februarja do 8. marca ptujske mestne ulice in trgi pustno oživeli v množici najrazličnejših pustnih mask iz cele Slovenije in Evrope. Vse dni ptujskega kurentovanja boste lahko uživali v plesnih ritmih, nastopih kurentov in drugih tradicionalnih pustnih mask, se družili in zabavali v družbi priznanih slovenskih in tujih glasbenikov ter priznane ptujske kapljice rujnega vina in okusnega piščanca. Prešernova ulica polna zgodovinskih zgodb Če ste na Ptuju, potem si morate ogledati stari del mesta in osrednjo, Prešernovo ulico, ki je dobila ime po največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu. Ulica se v rahlem loku ovija okrog grajskega griča od Slovenskega trga do dominikanskega samostana, kjer na mestu nekdanjih zahodnih vrat v mesto v ostrem loku zavije na severno stran grajskega griča. Na njej boste našli zgradbe, polne zanimivih zgodovinskih zgodb.

Ogled Ptujskega gradu

Ptuj je zelo znan po svojem gradu, ki je bil poseljen že v prazgodovini in antiki, zaradi svoje strateške lege pa je bil privlačen tudi za srednjeveške fevdalce. Ptujski grad je danes urejen kot muzej. V pritličju si obiskovalci lahko ogledajo glasbila, s katerimi so pred stoletji igrali plemičem in meščanom, v prvem nadstropju so najlepše grajske sobane, v drugem pa so predstavljene tradicionalne pustne maske in liki s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric, kot so znameniti koranti, orači, ploharji in drugi. V grajski galeriji muzej hrani še nekatere izjemne primerke gotskih in baročnih umetnin na Slovenskem. Trenutno je na gradu razstava o Dragu Haslu, buditelju ptujskega kulturnega življenja in kurentovanja.

Dvorec Dornava v okolici Ptuja Ravnice v okolici Ptuja so posute z graščinami. Le malo je med njimi prav starih, saj izoblikovanost terena ni bila naklonjena temu, da bi se starina dolgo ohranila. Prvo mesto med njimi gre zagotovo Dornavi, kjer je bil že v srednjem veku sedež manjše gospoščine. Na lokaciji je domnevno že v srednjem veku stal manjši dvor. Njegovi lastniki so bili gospodje Ptujski in pozneje Herbersteini.

Izjemni so detajli zunanje ureditve, na eni strani predelan predvrt s citrusi, vendar z ohranjenimi okrasi ograj, na drugi strani rondo z Neptunovim vodnjakom, kipi pritlikavcev in filozofov.

Dovolj možnosti za lep konec tedna na Ptuju.

Ne spreglejte