Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2012,
13.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 22. 3. 2012, 13.28

8 let, 5 mesecev

Na vseslovensko prostovoljsko okoljsko akcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V deželi na sončni strani Alp bo ta konec tedna že drugič potekala čistilna akcija, ki je leta 2010 združila približno 250 tisoč prostovoljcev po Sloveniji.

Slovenske prostovoljce in ljubitelje narave je pred dvema letoma združila ideja o čisti Sloveniji. Aprila 2010 je potekala največja okoljska in prostovoljna akcija, ki se je porodila skupini mladih ob gledanju dokumentarnega filma o podobni akciji v Estoniji, ki je maja leta 2008 v le enem dnevu združila 50 tisoč prostovoljcev, ki so v petih urah očistili 20 tisoč ton odpadkov. Letos bo akcija v Sloveniji potekala drugič.

Zakaj tja? Količina odpadkov na prebivalca iz leta v leto narašča in letošnji cilj je odstranitev kar 10 tisoč odpadkov oziroma ena vreča odpadkov na vsakega prebivalca Slovenije. Poleg druženja v naravi s somišljeniki, ki si želijo ohraniti našo mater naravo čisto, akcija krepi prostovoljstvo, poleg tega pa ozavešča, izobražuje in krepi sodelovanje v družbi. Akcije se lahko udeležite v domači občini ali pa v kakšni drugi. V nekaterih (Bohinj, Jezersko, Kranjska Gora, Duplek, Tabor) bo akcija potekala z zamikom.

Zakaj zdaj? Če ste zamudili prvo in do zdaj edino akcijo, ki se je je udeležilo kar 12 odstotkov prebivalstva in pridno polnilo vreče z odpadki, ki ne spadajo v naravo, je zdaj čas, da se je udeležite. Letošnja akcija bo namreč potekala v sklopu svetovne čistilne akcije Očistimo svet, katere cilj je povezati od 24. do 25. marca 300 milijonov prostovoljcev v najmanj 100 državah sveta, ki ne bodo le očistili naravo, ampak tudi ustvarili svetovni register divjih odlagališč. Dogodek bo privabil stare in številne nove obraze; če želite nekaj narediti za mater naravo, ki se počasi prebuja iz zimskega spanja, si navijte budilko v soboto, 24. marca, in se na zbirnem mestu v vaši občini ob 9. uri zjutraj udeležite akcije.

Kako se pripraviti? Po prijavi, ki jo opravite na spletni strani, do zdaj je prijavljenih približno 123 tisoč prostovoljcev, željnih čiščenja, boste prejeli elektronsko sporočilo, v katerem bo zapisano zbirno mesto. Kot pravi organizator, prijava ni obvezna, saj so dobrodošli prav vsi, a z njo boste dobili vse potrebne informacije. Vodje zbirnih mest bodo razdelili navodila, zemljevide ter osnovne potrebščine. Tam bodo delili tudi vrečke za čiščenje in rokavice, a ker so razmere na posameznih odlagališčih nepredvidljive, je zaželeno, da vzamete seboj dodatno črno in modro vrečko za smeti v velikosti od 60 do 120 litrov ter trpežnejše rokavice. Ne pozabite niti na primerna oblačila in obutev. Letos lahko poklonimo materinski dan, 25. marec, naši Zemlji, da bo vsaj za en dan čista.

Kaj pojesti in popiti? V mnogih občinah bodo organizirane pogostitve in manjši kulturni dogodki, sporoča organizator. A da do hude lakote ne bi prišlo, si doma pripravite obrok. Ovitek od malice pa seveda ne pozabite odvreči ustrezno, v smeti.

Ne spreglejte