Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2013,
13.19

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 9. 2013, 13.19

7 let

Na trgatev najstarejše trte na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na vrhuncu sezone se morate odpraviti na vsaj eno trgatev. Trgatev najstarejše trte na svetu, ki jo skrbno čuvajo v Mariboru, se sliši še posebej odlično.

Zakaj tja? Stara trta, ki raste na mariborskem Lentu, velja za najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu in je bila leta 1971 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Takrat so ocenili, da je stara med 350 in 400 let, torej ji zdaj pripisujejo nekaj manj kot 450 let. Iz grozdja sorte žametna črnina ali modra kavčina vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga mariborska občina uporablja za protokolarne namene.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna se končuje desetdnevni Festival Stare trte, ki je največja jesenska turistična prireditev v tem delu Slovenije in predstavlja vrhunec cikla prireditev, ki jih v Mariboru pripravijo v čast stari trti. Trgatev pač med vsemi vinogradniškimi in vinarskimi prelomnicami, od rezi do martinovanja, velja za najpomembnejšo, v Mariboru pa jo prirejajo v nedeljo.

Kaj se bo dogajalo? V Mariboru je veselo že teden dni, ta konec tedna bo pa še posebej. Danes na Trgu Leona Štuklja prirejajo dan čebelarstva, v okviru katerega lahko podrobneje spoznate medeno kulinariko, jutri pa bo na istem prostoru zaživelo Podeželje v mestu – kuhalo se bo v kotličih, štajerski vinarji pa bodo predstavljali svoj pridelek prejšnjih let. Najpomembnejši dogodek – trgatev – bo v nedeljo ob 11. uri, ko bodo na Lentu obrali letošnji pridelek stare trte. Podrobnejši program dogodkov najdete tukaj.

Kaj pojesti in popiti? Za najboljšo hrano, ki jo lahko ponudita Štajerska in bližnje Prekmurje, izberite katero od restavracij iz našega letošnjega izbora ali pa si obisk Maribora popestrite z obiskom okoliških vinskih cest. Izbirate lahko med Mariborsko, Podpohorsko in Gornjo slovenjegoriško vinsko cesto, zanimiva pa je tudi Pot nadvojvode Janeza, ki teče od Stainza do Maribora in tako povezuje avstrijsko in slovensko Štajersko.

Ne spreglejte