Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bled Blejski grad Blejsko jezero srednji vek

Četrtek, 6. 6. 2013, 9.57

8 let

Na srednjeveški Bled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Blejski grad se je spet preselil nekaj stoletij nazaj v zgodovino. Čas je namreč za srednjeveške dneve, letos že sedme zapovrstjo.

Zakaj tja? Blejski grad je po pisnih virih najstarejši grad v Sloveniji, prvič je bil omenjen leta 1011. Ponuja enega lepših razgledov na Blejsko jezero, saj stoji na strmi pečini kar 139 metrov nad jezersko gladino. Bled so v svojih zapisih slavili mnogi pomembni možje, danes pa velja za eno najpomembnejših turističnih točk v Sloveniji. Morda se kot izletniška točka sliši že malce obrabljeno, a občasno se ga vendarle splača obiskati in se naužiti njegovih lepot. Še posebej ob katerem od posebnih dogodkov, ki jih prirejajo Blejci.

Zakaj zdaj? Blejski grad so ta teden znova zasedli pogumni vitezi, lepe gospodične, plemstvo in meščanstvo ter trgovci in rokodelci. Na jasi pod gradom so namreč že postavili srednjeveški tabor in s tem začeli 7. srednjeveške dneve, ki bodo trajali vse do nedelje.

Kaj se bo dogajalo? Srednjeveški tabor je prizorišče lokostrelstva in metanja srednjeveškega orožja v tarčo, znotraj grajskega obzidja pa se bodo predstavili spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda iz Slovenije in tujine. Tako danes kot v soboto in nedeljo bodo nastopale srednjeveške skupine iz Slovenije in tujine, v soboto in nedeljo pa bo na parkirišču gradu tudi srednjeveška tržnica, na kateri boste lahko poskusili dobrote iz davnih časov. Otroci se bodo medtem zagotovo najbolj razveselili srednjeveškega vrtiljaka.

Kako tja? Za izlet na Bled lahko izkoristite ponudbo Slovenskih železnic, ki vas bodo tja prepeljale z najmanj 30-odstotnim popustom, kolikor ga zagotavljajo s ponudbo Turist Vikend. Družine z izkaznico za družine dobijo 40 odstotkov popusta za osebe nad 12 let in brezplačno vožnjo za otroke do 12 let, starejši od 60 let in upokojenci z izkaznico za starejše imajo za potovanja ob sobotah, nedeljah in praznikih 50-odstotni popust, prav toliko tudi otroci od 6 do 12 let.

Če se boste na Bled pripeljali z vlakom, se do prizorišča od železniške postaje Bled Jezero odpravite peš po stopnicah do jezera, nato pa sledite tablam do Blejskega gradu.

Ne spreglejte