Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
11.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 14. 4. 2011, 11.05

8 let, 5 mesecev

Na pokušino kulinaričnih specialitet na Primorskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ob koncu tedna nas čaka pretežno jasno vreme, zato se lahko odpravite na Kras na pokušino jedi iz belušev, v Dobrovo na degustacijo briških vin, najmlajše pa odpeljete na Čarobni dan v Lipico.

Mesec špargljev na Krasu

Na Krasu so tudi letos pripravili prav posebno doživetje za ljubitelje belušev, saj bodo obiskovalce med 15. aprilom in 15. majem kraški kuharski mojstri razvajali z gurmansko pripravljenimi jedmi iz te z vitamini polne rastline. Letos pri dogodku sodeluje 13 gostiln, picerij in okrepčevalnic, ki so v svojo ponudbo vključili različne menije in jedi iz belušev, organizirali pa so tudi kuhanje s priznanimi kuharskimi mojstri in vinarji.

Kot je povedala predsednica društva Planta Aleksandra Pelicon, je namen dogodka predstaviti gojene in divje beluše kot zanimiv turističen izdelek in na Kras privabiti čim več ljubiteljev domače kuhinje. Organizirani so štirje tematski večeri na temo belušev in vin, cene degustacijskih menijev pa se gibljejo med 20 in 35 evri, za tiste malo manj lačne pa so cene prepolovljene.

Brda in vino

V Dobrovi v Brdih v soboto in nedeljo poteka tradicionalna vinska prireditev, ki ima obliko sejma in sodi med najpomembnejše predstavitve briških vinarjev v Sloveniji.

Ta starodavna vasica se lahko pohvali s številnimi vinskimi kletmi, kjer boste lahko degustirali vrhunska vina briških vinarjev z obeh strani meje. Po želji se lahko udeležite tudi vodenih ogledov in uživate v kombinaciji vin in odlične domače hrane, saj dogodek poleg degustacije vin ponuja tudi predstavitev značilne briške kuhinje.

Poleg že naštetega se lahko seznanite tudi s pridelovalci briških dobrot – čebelarji, oljkarji, sadjarji … Tako sobota kot nedelja bosta obogatena s predavanji o vinski tematiki in kulinariki, poleg tega pa je poskrbljeno tudi za pester kulturni program, saj se bodo zvrstile številne gledališke igre, projekcije filmov in glasbeni nastopi.

Čarobni dan v Lipici

Da bo poskrbljeno tudi za najmlajše, se lahko v soboto odpravite v Lipico, kjer že sedmo leto zapored prirejajo dogodek Čarobni dan. A vedite, da je treba predčasno prijaviti. Nakup vstopnice vas bo stal 17 evrov, velja pa za vso družino, zato izkoristite to lepo priložnost in preživite prost dan s svojimi najbližjimi v naravi, kjer bo poskrbljeno za zabavo, šport, ples in ustvarjalnost.

Otroci bodo lahko prepevali skupaj s Petrom Vodetom, Foxy Teens in z Vilijem Resnikom, si ogledali mimohod mažoretk in pihalne godbe, vrhunec dneva pa bo ogled treningov in predstav klasične šole jahanja. Čarobni dan je zasnovan kot družabno-humanitarni dogodek, saj z nakupom vstopnice pomagate otrokom, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja.

Ne spreglejte