Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
12.51

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2013, 12.51

7 let

Na laško pivsko prireditev, ki praznuje abrahama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Najbolj znan izdelek Laškega točijo že skoraj dve stoletji, letos pa 50. rojstni dan praznuje veselica, ki jo prirejajo njemu v čast. No, in v čast cvetju.

Zakaj tja? Laško postaja priljubljena izletniška točka, pa ne le zaradi piva, ki ga navsezadnje lahko dobimo v vsakem bifeju. Vse bolj se namreč uveljavlja laška kopališka riviera, ki pravzaprav sega kar do Rimskih Toplic, urejene sprehajalne poti ob Savinji in visoki hribi, ki kraj obkrožajo, pa so priljubljen poligon sprehajalcev in tudi resnejših pohodnikov.

Zakaj zdaj? Vendarle pa ne moremo spregledati piva, ki ga vsako leto še posebej slavijo na prireditvi Pivo in cvetje. Veselica se je začela že v četrtek, trajala bo vse do nedelje, letos pa slavi prav poseben jubilej, 50 let. Sicer pa je prvič niso priredili v čast pivu, ampak cvetju. Leta 1963 so namreč organizirali majhno cvetlično razstavo in zabavo, že naslednje leto pa je bila tako obiskana, da je zmanjkalo glavne pijače – piva. Od takrat se je seveda razrasla v pravi festival, na katerem piva zlepa ne zmanjka.

Kaj se bo dogajalo? Letošnja prireditev prinaša kar nekaj novosti. Glavno festivalsko prizorišče so prenesli na lokacijo v Jagoče, ker stara lokacija na Trubarjevem nabrežju ni omogočala izvedbe velikih glasbenih dogodkov. Letos so organizatorji prireditve posebno pozornost namenili kampiranju, saj bodo vse lokacije kampov urejene ter opremljene s sanitarijami in prhami.

V glasbenem delu bo festival gostil kar 37 glasbenih izvajalcev vseh žanrov, med katerimi je tudi pet mednarodnih glasbenih zvezd. Vrhunec prireditve bo v soboto, ko se bodo obiskovalci zazrli v Vodno simfonijo ob Savinji in v veličastni ognjemet ob glasbeni spremljavi z gradu Tabor in Krištof. Nedelja se bo tudi letos začela z Ohcetjo po stari šegi, končala pa se bo s parado Pivo in cvetje ter tradicionalnim koncertom pihalnih godb na Aškerčevem trgu.

Podroben program prireditve najdete tukaj.

Za koliko? Tridnevna festivalska vstopnica za 25 evrov vključuje brezplačno kampiranje na vseh lokacijah, brezplačno parkiranje, če pa ste jih kupili v predprodaji na vseh prodajnih mestih Eventima, boste dobili še brezplačno pijačo dobrodošlice ob začetku vsakodnevnega koncertnega dogajanja. Seveda pa si bodo lahko tudi tisti s tridnevno festivalsko vstopnico ogledali katerokoli drugo prireditev v Laškem in se nato vrnili v kamp ali prisluhnili svojim najljubšim glasbenim izvajalcem. Brezplačno kampiranje za dan veljavnosti vstopnice bodo imeli tudi tisti, ki bodo kupili enodnevno vstopnico za festivalski oder Zlatorog Jagoče, katere cena je deset evrov. Cena kampiranja za vse tri dni festivala Pivo in cvetje v Laškem pa znaša osem evrov.

Cena točenega pollitrskega vrča piva pa ostaja na lanski ravni, kar pomeni dva evra.

Kako tja? Če imate blizu železniško postajo, se vam splača v Laško odpotovati z vlakom. S Slovenskimi železnicami so namreč organizatorji prireditve poskrbeli za varno pot domov vseh, ki bi popili kakšno pivo preveč. Hostese na prireditvi bodo obiskovalcem ponujale alkotest in tistim, ki bodo presegli zakonsko dovoljeno mejo za vožnjo z avtomobilom, podarile rdeči karton, ki je hkrati vozovnica za brezplačno vrnitev domov z vlakom.

Ne spreglejte