SiolNET. Trendi Potovanja
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Janče na jagode

4

termometer

V nedeljo bo na Jančah praznik jagod, slaščic, žganja in drugih domačih jedi, ki ga bo spremljal zabavni in kulturni program.

Na vzhodnem ljubljanskem podeželju vsako leto obilno zorijo jagode velikanke, ki jih kmetje pridelujejo in na vsakoletnem prazniku prodajajo na stojnicah. Prireditev se bo začela ob 11. uri z odprtjem praznika in pozdravnim govorom predstavnika društva. Sledila bo prodaja na stojnicah domačij Sadne ceste. Opoldne bodo za zabavo poskrbeli narodno-zabavni ansambli. Popoldne sledi še vsakoletni kviz o jagodah in ob 19. uri se bo prireditev končala.

Janče so hribovsko naselje in priljubljena izletniška točka Ljubljančanov. Nahajajo se med Zalogom, Jevnico in Litijo. Na vrhu je planinski dom in malo pod njim cerkev svetega Miklavža.

Cerkev je bila prvič omenjena leta 1526. Sezidati naj bi jo dal neki popotnik, ki se je v stiski, ko so ga na poti čez Janški vrh napadli razbojniki, zaobljubil bogu. Notranjost cerkve je bogato opremljena z baročnimi oltarji, glavni oltar pa je iz leta 1857. Blizu cerkve stoji planinski dom.

Z Janč se razprostirajo lepi razgledi na slovenske gore in hribovja vse do Triglava, Karavank, kamniških planin pa tudi Pohorja.

Pešpoti v okolici Janč so: Sadna cesta med Javorjem in Jančami, Kostanjeva pohodna pot od Sadinje vasi do Malega vrha ter Borovničeva pot, ki se začne v Podgradu in konča na Jančah.

Ob naštetih poteh je veliko kmetij z ponudbo domačih jedi in pridelkov, kot so jagode, češnje, breskve, slive, jabolka, žganje, pecivo, krompir, salame in klobase, sokovi, kostanj …

Celotnemu območju dajejo pečat mogočna drevesa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin