Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
14.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 14.16

7 let, 12 mesecev

Na bosi pohod po jutranji rosi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V poletni pripeki se je težko spraviti k miganju, če že, pa so najprimernejše ure zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Na Bledu so se tako domislili osvežujočega jutranjega pohoda po rosni travi.

Kam in kdaj? Sicer se lahko na takšen pohod odpravite vsako jutro, če vam je bolj pri srcu organizirana rekreacija, pa Turistično informativni center na Bledu vsak torek v juliju in avgustu prireja jutranji pohod na Stražo. Gre za bosonogo hojo po jutranji rosi, kar vas bo predvsem v teh vročih dneh prijetno poživilo. Zbor je ob 8. uri pri spodnji postaji žičnice smučišča Straža, pohod pa poteka po Riklijevi poti. Hoja traja okoli pol ure, ob 8.30 sledijo razgibalne vaje na ciljni jasi, ob 9. uri pa se skupaj z drugimi pohodniki vrnete do izhodišča. V primeru slabega vremena pohod odpade.

Kaj potrebujem s sabo? Morda je boljše vprašanje, česa ne potrebujete. Organizatorji priporočajo, da obutev odložite (čeprav se lahko seveda sprehodite tudi obuti), oblečete lahka svetla oblačila, lahko tudi slamnik, predvsem pa si morate nadeti nasmešek.

Udeležba na pohodu je brezplačna.

Zakaj tja? Očiten odgovor je osvežitev, sicer pa jutranji rosi mnogi pripisujejo blagodejne, skorajda čudežne učinke. Po ljudskem izročilu naj bi si jo vtirali v kožo, oči, lase ali jo celo pili in s tem blažili najrazličnejše tegobe, najboljša je bojda tista, nabrana pred sončnim vzhodom.

Hojo po rosi (pa tudi po snegu in vodi) je priporočal tudi Sebastian Kneipp, avtor Kneippove metode zdravljenja. Spodbujala naj bi krvni obtok, izboljševala prekrvavitev in stabilizirala vegetativno živčevje, s tem pa pomagala pri potrtosti in utrujenosti, krčnih žilah, rahli dovzetnosti za okužbe, prekomernem znojenju nog in kroničnih glavobolih.

Kneipp še priporoča, da si takoj, ko nam hlad rose postane neprijeten, obujemo tople nogavice, ne da bi si obrisali noge.

Kaj pa druge možnosti? Tudi če ne marate zgodnjega vstajanja ali pa med delovnim tednom preprosto nimate časa za jutranji sprehod, je Bled z okolico lahko pravo zatočišče v teh vročih dneh. Blejsko, pa tudi Bohinjsko jezero nista več ledeno mrzla, te dni se temperatura vode v obeh giblje okoli 25 stopinj Celzija. Za primerjavo – slovensko morje se je ponekod segrelo že do 28 stopinj Celzija.

Ne spreglejte