Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
19.05

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

#dopustujdoma Savinjska #dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma #dopustujdoma Na dopustu Z družino na poti pohodništvo vikend

Petek, 5. 8. 2016, 19.05

3 leta, 11 mesecev

Možgani na off? Predlagamo, kako.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
branje knjiga | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poletje je čas, ko lahko več časa preživimo na prostem. Če niste na dopustu, se lahko ob koncu tedna odločite za krajši enodnevni ali le nekajurni poletni odklop. Ker nam naša raznolika in barvita dežela ponuja toliko lepih možnosti, smo nekaj predlogov združili na enem mestu. 

1. Preizkusite nov šport - kaj pravite na supanje?

Bohinj je pravi kraj za ohladitev in pobeg pred mestno vročino. Da pa oddih ne bo preveč len, se razgibajte s supanjem. Ta nova priljubljena vrsta rekreacije je primerna prav za vse, ko pa jo osvojite, lahko na supu odkrivate nove razsežnosti slovenskih lepot. Na deski lahko denimo dobite povsem drugačen pogled na mogočne Julijce, ki se odsevajo na jezeru.

2. Gremo v hrib(čk)e

Poglejte čudovite točke, kamor se lahko odpravite po čudovite razglede. Največ jih je zbranih v akciji, kjer ste glasovali za Naj kočo letošnjega leta. Še vedno lahko oddate glas za eno od 10 najboljših slovenskih koč po vašem izboru in nam pomagate določiti zmagovalko. In veste, kaj? Če težko hodite, pa bi vseeno občudovali hribe, lahko veliko razgledov ujamete tudi z avtom! V našem naboru koč je kar 37 takih, do katerih se lahko pripeljete.

Tokrat pa vam le predlagamo eno krajšo pot na lepo planino v okolici Tržiča, po imenu Šija. Je manj poznana, a morda zato komu še toliko bolj privlačna. Oskrbnik Miha Teran pravi, da je pot primerna prav za vse, tudi za družinice z otroki, sprehod do vrha ni zahteven in traja približno eno uro. Na vrhu vas bodo pričakali lepi razgledi in taborniški dom z domačo hrano in prenočišči.

Kako do tja? Z avtomobilom se odpeljite skozi slikovito Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer pod gradom zavijete levo in se peljete v smeri planin Pungrat in Šija. Pot, ki je označena z lesenimi smerokazi, vas pripelje do prve lese, kjer je najbolje parkirati in pot nadaljevati peš. Po pašnikih prek planine Pungrat pridete do naslednje lese, kjer se začne planina Šija. Nadaljujete lahko po makadamski cesti, ki je vrezana v pobočje, ali pa prečite pašnike po poti, ki se višje spet združi s cesto.

Ves čas hoje vas bodo spremljali zvonci živine, ki se v poletnem času pase na visokogorskih pašnikih. Hodili boste po južnem pobočju Košute, ki vam nudi na eni strani čudovito gorsko kuliso, na drugi pa lepe poglede proti Storžiču in Kamniško-Savinjskimi Alpami. Pot vas bo pripeljala do bivše karavle, kjer je urejen Taborniški dom. Je odlično izhodišče za okoliške vrhove Košute, ki so po večini dvatisočaki, na primer Veliki vrh, Kladivo, lahko pa z dvorišča uživate v prelepih razgledih.

Fotogalerija
1 / 13

 3. Razvajanje brbončic

Toliko je čudovitih gostiln, da se težko odločimo, katero bi predlagali. Najbolje bi bilo, da bi obiskali kar vse po vrsti, ki smo jih kdaj dobro ocenili, morda si izberete eno iz okolja, kamor bi želeli na izlet, lahko pa vam v preizkus ponudimo tudi pregled top gostiln z najlepšimi vrtovi. Med njimi najdete takšne v mestnih središčih ali pa takšne, ki so le nekaj korakov od naravnih lepot.

V Sloveniji imamo veliko čudovitih gostiln, kjer lahko uživate na lepem vrtu. Domačija Javornik ob izviru Krke je le ena izmed njih. | Foto: Miha First V Sloveniji imamo veliko čudovitih gostiln, kjer lahko uživate na lepem vrtu. Domačija Javornik ob izviru Krke je le ena izmed njih. Foto: Miha First

4. Kaj pa Trnfest?

V soboto bo v sklopu Trnfesta v ljubljanskem Trnovem Impromaraton. Kaj to pomeni? Združeni improvizatorji Kuda France Prešeren bodo naredili najdaljšo slovensko gledališko predstavo v sezoni.

"Začelo se bo v soboto, ob 21.00 na velikem zunanjem odru Trnfesta, ob 22.00 nadaljevalo v dvorani Kuda France Prešeren vso noč in ves dan do nedelje, 7. 8. ob 21.00, ko se bo začela velika zaključna predstava na velikem odru in slavnostno odštevanje konca ob 22.00. Improvizatorji bodo predstavili kolaž daljših oblik improvizacijskega gledališča, ter kopico krajših impro iger, žanrsko obarvanih prizorov in improviziranih pesmi," so zapisali organizatorji.

5. Uživanje ob glasbi na Kresni noči v Bohinju

V Bohinju bo od sobote od 20. ure pa vse do jutranjih ur tradicionalna Kresna noč. Za zabavo bodo poskrbeli Rok'n'band, Gino, Werner on Godba Gorje.

Ob 23. uri bo ognjemet, na jezeru pa bodo zakurili kres in v jajčnih lupinicah bodo na jezeru plavale svečke. | Foto: Mitja Sodja, cudoviti-bohinj.si Ob 23. uri bo ognjemet, na jezeru pa bodo zakurili kres in v jajčnih lupinicah bodo na jezeru plavale svečke. Foto: Mitja Sodja, cudoviti-bohinj.si

6. Udobno z dobro knjigo v roki

Ta konec tedna bo vreme morda malce nepredvidljivo, zato je pametno imeti plan B. Dobra knjiga, ki vas potegne v drugačen svet, je dobra ideja. Če radi odmislite realnost in ste oboževalec Harryja Potterja, lahko v udobju svoje postelje kupite zadnjo, osmo knjigo Harry Potter And The Cursed Child, ki je že na voljo kot e-knjiga za bralnike.

Za dobro branje in odklop od vsega bo poskrbel tudi James Patterson, po lestvici ameriškega spletnega portala Forbes najbolje plačani pisatelj letošnjega leta, ki je odličen v kreiranju kriminalnih zgodb. Začnite z njegovo najbolj znano, Jaz, Alex Cross.

Če pa bo vreme lepo in bi vseeno brali, a se ne morete odločiti, kaj bi vzeli v roke, lahko v svoji bližini poiščete katero od knjižnic na prostem, ki jih pogosto organizirajo poleti, in tam pobrskate po policah. Knjižnica pod krošnjami se dogaja v več krajih, lokacije pa poiščite na tej povezavi.

Branje na prostem je še ena od čudovitih možnosti, ki nam jih velikodušno ponuja poletje. | Foto: Thinkstock Branje na prostem je še ena od čudovitih možnosti, ki nam jih velikodušno ponuja poletje. Foto: Thinkstock

7. Kaj pa film pod zvezdami v Logarski dolini?

Sredi enega od najlepših slovenskih kotičkov, v Logarski dolini, bodo na travniku, v miru in tišini pod zvezdami, pri hotelu Plesnik postavili kino. V soboto ob 21. uri bodo predvajali filma Severno od sonca in Sunakali.

kino pod zvezdami | Foto: Hotel Plesnik Foto: Hotel Plesnik

8. Brez Ria to poletje ne gre

Ta konec tedna lahko spremljate prva tekmovanja letošnjih poletnih olimpijskih iger v Riu. Za naše tekmovalce boste lahko v soboto in nedeljo navijali v kolesarjenju, kjer bodite še posebej pozorni na Simona Špilaka, v judu, kjer pričakujemo visoko uvrstitev Tine Trstenjak, in v streljanju, plavanju in v rokometu - v nedeljo bo tekma Slovenije proti Egiptu.

Ves konec tedna bodo dogajanje v Riu spremljali naši odlični novinarji, posebnega poročevalca s terena Martina Pavčnika pa lahko tudi sami neposredno vprašate, če vas karkoli zanima. Gotovo vam bo z veseljem odgovoril tudi na vprašanja o zakulisju Ria.

 

 

 

Ne spreglejte